Electrophoretical characterization of protein fraction and their quantification in common and tartary buckwheat varieties
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F06%3A1591" target="_blank" >RIV/00027006:_____/06:1591 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60460709:41610/06:19028
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Electrophoretical characterization of protein fraction and their quantification in common and tartary buckwheat varieties
Original language description
Electrophoretical study of protein fractions (albumins + globulins, prolamins and sum of glutelins) in SDS-PAGE conditions and their quantification were tested in eight varieties of common buckwheat and in two tartary buckwheat accessions. The electrophoretical visualization showed as a main fraction albumins + globulins with high inter- and intra-varietal polymorphism in tested varieties. Tartary buckwheat accessions showed completely uniform electrophoretical spectra. A low appearance of prolamins wasconfirmed in all tested varieties (inclusive tartary buckwheat accessions). Spectrum of soluble glutelins in common buckwheat was characterized by lower frequency and intensity of protein bands. In both tartary buckwheat were quite comparable with fraction of albumins + globulins. The overlapping zones were presented in all varieties especially between 20 ? 50 kDa. The statistically significant higher values of crude protein were obtained in common buckwheat varieties. All tested common
Czech name
Elektroforetická charakterizace bílkovinných frakcí a jejich kvantifikace u odrůd pohanky obecné a tatarské
Czech description
8 odrůd pohanky seté a 2 vybrané odrůdy pohanky tatarské bylo podrobeno elektroforetickému hodnocení polymorfismu bílkovinných frakcí zrna (albuminy a globuliny, prolaminy, gluteliny) včetně jejich kvantifikace. lektroforetická vizualizace potvrdila v případě pohanky seté vysoký podíl i vnitroodrůdovou variabilitu albumuno-globulinové frakce. Obě odrůdy pohanky tatarské naproti tomu byly v elektroforetických spekter albumino-globulinové frakce uniformní. Oba druhy pohanek vykazovaly velmi nízký podíl prolaminové frakce. Variabilita i intenzita glutelinové frakce byla u pohanky seté výrazně nižší ve srovnání s albumino-globulinvou částí. Naopak u pohanky tatarské byla elektroforetická intenzita této frakce srovnatelná s frakcí albuminů a globulinů. Statisticky průkazně vyšší obsah bílkovin byl zjištěn u odrůd pohanky seté a rovněž vykazovaly téměř dvounsobně vyšší obsah albuminů a globulinů (5.24-7.51% v sušině s 43.57-54.37% podílem v celkovém proteinu) než odrůdy pohanky tatarské (3.3
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GP521%2F04%2FP031" target="_blank" >GP521/04/P031: Posibilities of protein polymorphism application for identification and breeding of tested buckwheat cultivars (Fagopyrum esculentum Moench)</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Agricultura Tropica et Subtropica
ISSN
0231-5742
e-ISSN
—
Volume of the periodical
39
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
9
Pages from-to
136-144
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—