Chemical structure of meat of different genotypes bulls.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00007363" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00007363 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Chemická skladba masa býků různých genotypů.
Original language description
Byly posuzovány tři skupiny jatečných býků - český strakatý skot (C100; 23 kusů), holštýnský skot (H100; 19 kusů) a kříženci s masným plemenem charolaise (CH 26 kusů). Býci skupiny H100 měli nejvyšší věk při porážce (744,78 dnů); nejvyšší netto přírůstek(521,05 g při P amp;#8804;0,05) byla prokázána u skupiny kříženců, kteří dosáhli i nejvyšší hmotnost jatečně opracovaného těla (351,55 kg). Velikost plochy roštěnce byla největší u skupiny kříženců (85,51 cm2) a nejmenší u skupiny H100 (74,01 cm2) při Pamp;#8804;0,05. U fyzikálních a chemických ukazatelů nebyl mezi skupinami prokázán významný rozdíl. U barvy masa, coby rozhodujícího ukazatele pro spotřebitele, byly nejnižší hodnoty u skupiny H100 (5,09 % remise) a nejvyšší u skupiny C100 (6,30 % remise). Také ukazatele vaznosti masa byly vyrovnané - od 86,75 u H100 do 98,60 u C100. Obsah intramuskulárního tuku byl u H100 - 1,49%, u CHxH,C 1,80% a u skupiny C100 2,05%.
Czech name
Chemická skladba masa býků různých genotypů.
Czech description
Byly posuzovány tři skupiny jatečných býků - český strakatý skot (C100; 23 kusů), holštýnský skot (H100; 19 kusů) a kříženci s masným plemenem charolaise (CH 26 kusů). Býci skupiny H100 měli nejvyšší věk při porážce (744,78 dnů); nejvyšší netto přírůstek(521,05 g při P amp;#8804;0,05) byla prokázána u skupiny kříženců, kteří dosáhli i nejvyšší hmotnost jatečně opracovaného těla (351,55 kg). Velikost plochy roštěnce byla největší u skupiny kříženců (85,51 cm2) a nejmenší u skupiny H100 (74,01 cm2) při Pamp;#8804;0,05. U fyzikálních a chemických ukazatelů nebyl mezi skupinami prokázán významný rozdíl. U barvy masa, coby rozhodujícího ukazatele pro spotřebitele, byly nejnižší hodnoty u skupiny H100 (5,09 % remise) a nejvyšší u skupiny C100 (6,30 % remise). Také ukazatele vaznosti masa byly vyrovnané - od 86,75 u H100 do 98,60 u C100. Obsah intramuskulárního tuku byl u H100 - 1,49%, u CHxH,C 1,80% a u skupiny C100 2,05%.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3020" target="_blank" >QF3020: Utilisation of biodiversity between breeds of dairy and beef cattle and assignation effects of hybridisation for increasing of performance of their crossbreds.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
II. mezinárodní vědeckou konferenci Aktuální otázky produkce jatečných zvířat, Brno 20. září 2006
ISBN
80-7157-976-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
83-87
Publisher name
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jan 1, 2006
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—