Proteins of potato tubers and possibilities of their recovery from efluent in potato starch processing.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3AE0005216" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:E0005216 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Bárta J., Heřmanová V., Diviš J. (2006): Bílkoviny bramborových hlíz a možnosti jejich regenerace z odpadních vod při výrobě škrobu. In Škarka, J. (ed.). Sborník přednášek 3, Odpadové fórum 2006, konané v Milovech, ve dnech 26. -27. 4. 2006. PCHE ? Pet
Original language description
Bílkoviny bramborových hlíz jsou považovány za rostlinné bílkoviny s vysokou kvalitou, jenž mají výhodnou nutriční a biologickou hodnotu. Hlízové bílkoviny jsou vodorozpustné a při průmyslovém zpracování brambor na škrob jsou převáděny do tekutého odpadu, který je nazýván hlízovou vodou (PFJ ? potato fruit juice). Izolace proteinů z PFJ je současné době dosahováno tepelnou koagulací pomocí aplikace páry. Ve světě bylo studováno několik alternativních způsobů izolace bílkovin z PFJ, které jsou diskutovány v tomto příspěvku: izolace pomocí membránových technik (např. ultrafiltrace), precipitace pomocí bentonitu, karboxymetyl-celulózy, precipitace pomocí kyselého pH a nebo precipitace pomocí aditiv ? kyseliny, ionty kovů, organická rozpouštědla.
Czech name
Bárta J., Heřmanová V., Diviš J. (2006): Bílkoviny bramborových hlíz a možnosti jejich regenerace z odpadních vod při výrobě škrobu. In Škarka, J. (ed.). Sborník přednášek 3, Odpadové fórum 2006, konané v Milovech, ve dnech 26. -27. 4. 2006. PCHE ? Pet
Czech description
Bílkoviny bramborových hlíz jsou považovány za rostlinné bílkoviny s vysokou kvalitou, jenž mají výhodnou nutriční a biologickou hodnotu. Hlízové bílkoviny jsou vodorozpustné a při průmyslovém zpracování brambor na škrob jsou převáděny do tekutého odpadu, který je nazýván hlízovou vodou (PFJ ? potato fruit juice). Izolace proteinů z PFJ je současné době dosahováno tepelnou koagulací pomocí aplikace páry. Ve světě bylo studováno několik alternativních způsobů izolace bílkovin z PFJ, které jsou diskutovány v tomto příspěvku: izolace pomocí membránových technik (např. ultrafiltrace), precipitace pomocí bentonitu, karboxymetyl-celulózy, precipitace pomocí kyselého pH a nebo precipitace pomocí aditiv ? kyseliny, ionty kovů, organická rozpouštědla.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF4030" target="_blank" >QF4030: Isolation of potato proteins from waste of potato starch industry and evaluation of agroecological effects on their quantitative and qualitative variability.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek Sborník přednášek 3, Odpadové fórum 2006, konané v Milovech, ve dnech 26. -27. 4. 2006.
ISBN
80-02-01792-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
3199-3206
Publisher name
PCHE - PetroCHemEng, Ing. Jaromír Škarka, CSc.
Place of publication
Praha
Event location
Milovy
Event date
Apr 26, 2006
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—