Protein content in potato tubers (Solanum tuberosum L.) ? will be an important criterion for breeding of new potato cultivars?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3AE0005219" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:E0005219 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Bárta, J.; Heřmanová, V.; Diviš, J. Obsah bílkovin brambor v hlízách brambor (Solanum tuberosum L.) ? významné kriterium pro šlechtění nových odrůd? In Badalíková, B. (ed.). Sborník referátů z konference s mezinárodní účastí ?Nové poznatky v pěstování,
Original language description
Příspěvek byl zaměřen na hodnocení obsahu bílkovin, dusíkatých látek a škrobu v hlízách a jejich vzájemných korelací u odrůd brambor s rozdílným způsobem užitím. Pro tento cíl byly pěstovány brambory dvou skupin odrůd ? odrůdy konzumních brambor a odrůdybrambor pro zpracovatelský průmysl. Pěstování probíhalo v letech 2003 ? 2005 na pokusném stanovišti v Českých Budějovicích. Výsledky ukázaly, že obsah bílkovin v sušině hlíz se pohybuje v širším rozpětí od 4.01 do 6.50 %, vyšší obsah bílkovin měly odrůdy brambor určeným pro zpracování na škrob než brambory odrůd pro konzumní účely. Důležitým zjištěním je nalezení pozitivní korelace mezi obsahem škrobu a obsahem čistých bílkovin, což naznačuje předpoklad, že lze vyšlechtit odrůdy jak s vysokým obsahem škrobu tak i s vyšším obsahem bílkovin.
Czech name
Bárta, J.; Heřmanová, V.; Diviš, J. Obsah bílkovin brambor v hlízách brambor (Solanum tuberosum L.) ? významné kriterium pro šlechtění nových odrůd? In Badalíková, B. (ed.). Sborník referátů z konference s mezinárodní účastí ?Nové poznatky v pěstování,
Czech description
Příspěvek byl zaměřen na hodnocení obsahu bílkovin, dusíkatých látek a škrobu v hlízách a jejich vzájemných korelací u odrůd brambor s rozdílným způsobem užitím. Pro tento cíl byly pěstovány brambory dvou skupin odrůd ? odrůdy konzumních brambor a odrůdybrambor pro zpracovatelský průmysl. Pěstování probíhalo v letech 2003 ? 2005 na pokusném stanovišti v Českých Budějovicích. Výsledky ukázaly, že obsah bílkovin v sušině hlíz se pohybuje v širším rozpětí od 4.01 do 6.50 %, vyšší obsah bílkovin měly odrůdy brambor určeným pro zpracování na škrob než brambory odrůd pro konzumní účely. Důležitým zjištěním je nalezení pozitivní korelace mezi obsahem škrobu a obsahem čistých bílkovin, což naznačuje předpoklad, že lze vyšlechtit odrůdy jak s vysokým obsahem škrobu tak i s vyšším obsahem bílkovin.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF4030" target="_blank" >QF4030: Isolation of potato proteins from waste of potato starch industry and evaluation of agroecological effects on their quantitative and qualitative variability.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin
ISBN
80-86908-03-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
163-167
Publisher name
Neuveden
Place of publication
VÚP spol. s r.o., Troubsko
Event location
Brno
Event date
Nov 23, 2006
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—