Nitrogenous substances in potato (Solanum tuberosum L.) tubers from organic and conventional crop management
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F07%3A00008245" target="_blank" >RIV/60076658:12220/07:00008245 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Nitrogenous substances in potato (Solanum tuberosum L.) tubers from organic and conventional crop management
Original language description
The contribution presents information about crude and pure protein content, free amino-acid and nitrate content in potato tubers produced in different crop managements - conventional and organic. The field trials were established in 2005 on two sites with different altitude and five potato cultivars were used. The average content of crude protein was significantly higher in tubers from organic crop management (10.92 % in tuber dry matter) than in tubers from conventional system (9.76 % in tuber dry matter). Similarly, pure protein content was significantly higher in tubers obtained in organic crop management (5.44 % in tuber dry matter) than in tubers from conventional system (5.088 % in tuber dry matter). The factor cultivar had the highest direct effect on crude as well as pure protein content. Tubers from conventional crop management showed increased tendency for nitrate accumulation.
Czech name
Dusíkaté látky v hlízách brambor produkovaných v systémech organického a koncenční pěstování
Czech description
Příspěvek se zabývá obsahem hrubého proteinu, čistého proteinu, volných aminokyselin a nitrátů v hlízách brambor produkovaných v různých produkčních systémech - systému organického a konvenčního zemědělství. Do polního pokusu bylo zahrnuto pět odrůd, bylveden na dvou stanovištích s různou nadmořskou výškou v roce 2005. Průměrný obsah hrubého proteinu byl průkazně vyšší v hlízách pocházejících ze systému organické produkce než u hlíz pocházející z konvenčního systému (10,92 a 9,76 % v sušině). Podobné výsledky byly pozorovány také v případě obsahu čistého proteinu (5,44 % versus 5,09 % v sušině hlíz). Odrůda byla hlavní faktor ovlivňující obsah hrubého i čistého proteinu. Hlízy vyprodukované v systému konvenčního pěstování vykazovali zvýšenou tendenciakumulovat dusík.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Improving Sustainability in Organic and Low Input Food Production Systems, Stuttgart 20-23.3.2007
ISBN
978-3-03736-003-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
276-279
Publisher name
Research Institute of Organic Agriculture FiBL, Frick
Place of publication
Stuttgart
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—