The use of organic solvents for native isolation of potato tuber proteins from potato fruit juice.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3AE0005554" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:E0005554 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Bárta, J., Heřmanová, V., Diviš, J.: Využití organických rozpouštědel pro nativní izolaci hlízových bílkovin brambor z hlízové vody. Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice, Series for Crop Science, 2006, roč. 23 č. 2
Original language description
Příspěvek se zabývá možností využít organických rozpouštědel pro izolaci bílkovin v nativním stavu z hlízové vody, která vzniká jako vedlejší produkt ve škrobárenském provozu. Testovány byly varianty kombinující dva režimy teplot (0°C, 22°C) a precipitační činidla etanol, metanol, aceton a 2-propanol. Z výsledků precipitačních testů je zřejmé, že využití organických rozpouštědel je efektivní pouze za nízkých teplot. V teplotním režimu 0°C bylo dosaženo optimální výtěžnosti a zpětné rozpustnosti bílkovinného izolátu při použití etanolu a metanolu. Precipitační činidlo aceton vykázal silný denaturační efekt v obou teplotních režimech. Nejvyšší výtěžnost hlízových bílkovin byla zaznamenána při použití 2-propanolu za podmínek 0°C, ovšem zpětná rozpustnosttohoto izolátu byla nižší než při použití etanolu a metanolu za stejných podmínek. Pro další testování byl na základě dosažených výsledků a s ohledem na relativní netoxičnost doporučen etanol s nutností izolace hlízových bílkovin za nízký
Czech name
Bárta, J., Heřmanová, V., Diviš, J.: Využití organických rozpouštědel pro nativní izolaci hlízových bílkovin brambor z hlízové vody. Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice, Series for Crop Science, 2006, roč. 23 č. 2
Czech description
Příspěvek se zabývá možností využít organických rozpouštědel pro izolaci bílkovin v nativním stavu z hlízové vody, která vzniká jako vedlejší produkt ve škrobárenském provozu. Testovány byly varianty kombinující dva režimy teplot (0°C, 22°C) a precipitační činidla etanol, metanol, aceton a 2-propanol. Z výsledků precipitačních testů je zřejmé, že využití organických rozpouštědel je efektivní pouze za nízkých teplot. V teplotním režimu 0°C bylo dosaženo optimální výtěžnosti a zpětné rozpustnosti bílkovinného izolátu při použití etanolu a metanolu. Precipitační činidlo aceton vykázal silný denaturační efekt v obou teplotních režimech. Nejvyšší výtěžnost hlízových bílkovin byla zaznamenána při použití 2-propanolu za podmínek 0°C, ovšem zpětná rozpustnosttohoto izolátu byla nižší než při použití etanolu a metanolu za stejných podmínek. Pro další testování byl na základě dosažených výsledků a s ohledem na relativní netoxičnost doporučen etanol s nutností izolace hlízových bílkovin za nízký
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF4030" target="_blank" >QF4030: Isolation of potato proteins from waste of potato starch industry and evaluation of agroecological effects on their quantitative and qualitative variability.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice, Series for Crop Science
ISSN
1212-0731
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
2
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—