All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of low-molecular additives of precipitation of potato fruit juice proteins under different temperature regimes

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009952" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009952 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Effect of low-molecular additives of precipitation of potato fruit juice proteins under different temperature regimes

  • Original language description

    The effect of two mineral and two organic acids, four organic solvents (methanol, ethanol, 2-propanol and acetone) and three inorganic metal salts in combination with temperature regimes 0 and 22 C on the yield and re-solubility were studied. Using acids, the yield of precipitated protein ranged form 22.3 % (citric acid, 0C) to 54.5 % (acetic acid, 22C) of total protein; however the resolubility was generally very low. The precipitation with organic solvents resulted in significantly higher yiels as well as resolubility (P<0.05) when precipitated at low temperatures. The yield ranged form 23.4 % (ethanol, 22C) to 64.5 % (2-propanol, 0C) of total protein. The use of the salts resulted in precipitates with high resolubility regardless of the temperatureregimes. The yield of precipitated protein ranged from 25.8 % (ZnCl2, 0C) to 86.4 % (FeCl3, OC) of total protein.

  • Czech name

    Vliv nizkomolekulárních činidel na izolaci bílkovin z hlízové vody brambor v režimu odlišných teplot

  • Czech description

    Byl studován vliv organických a anorganických kyselin, organických rozpouštědel a anorganických solí na výtěžnost a zpětnou rozpustnost proteinů vysrážených z hlízové vody brambor v režimu odlišných teplot. Při použití kyselin byla výtěžnost vysráženéhoproteinu v rozsahu od 22.3 % celkového proteinu (citrónová kys., 0°C) do 54.5 % (octová kys., 22°C); avšak zpětná rozpustnost získaných izolátů byla velmi nízká. Při využití organických rozpouštědel za nízkých teplot bylo dosaženo průkazně vyšší výtěžnosti i rozpustnosti precipitovaného proteinu. Výtěžnost se pohybovala v rozsahu od 23.4 % (ethanol, 22°C) do 64.5 % (2-propanol, 0°C) z celkového proteinu hlízové vody. Při použití anorganických solí byly získány izoláty s vysokou zpětnou rozpustností bezohledu na režim teplot při izolaci. Výtěžnost proteinu se pohybovala v rozsahu od 25.8 % (Zn2Cl2, 0°C) do 86.4 % (FeCl3, 0°C) z celkového proteinu hlízové vody.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    JP - Industrial processes and processing

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF4030" target="_blank" >QF4030: Isolation of potato proteins from waste of potato starch industry and evaluation of agroecological effects on their quantitative and qualitative variability.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of Food Process Engineering

  • ISSN

    0145-8876

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    31

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    GB - UNITED KINGDOM

  • Number of pages

    15

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000257541300008

  • EID of the result in the Scopus database