Effect of low-molecular additives of precipitation of potato fruit juice proteins under different temperature regimes
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009952" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009952 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effect of low-molecular additives of precipitation of potato fruit juice proteins under different temperature regimes
Original language description
The effect of two mineral and two organic acids, four organic solvents (methanol, ethanol, 2-propanol and acetone) and three inorganic metal salts in combination with temperature regimes 0 and 22 C on the yield and re-solubility were studied. Using acids, the yield of precipitated protein ranged form 22.3 % (citric acid, 0C) to 54.5 % (acetic acid, 22C) of total protein; however the resolubility was generally very low. The precipitation with organic solvents resulted in significantly higher yiels as well as resolubility (P<0.05) when precipitated at low temperatures. The yield ranged form 23.4 % (ethanol, 22C) to 64.5 % (2-propanol, 0C) of total protein. The use of the salts resulted in precipitates with high resolubility regardless of the temperatureregimes. The yield of precipitated protein ranged from 25.8 % (ZnCl2, 0C) to 86.4 % (FeCl3, OC) of total protein.
Czech name
Vliv nizkomolekulárních činidel na izolaci bílkovin z hlízové vody brambor v režimu odlišných teplot
Czech description
Byl studován vliv organických a anorganických kyselin, organických rozpouštědel a anorganických solí na výtěžnost a zpětnou rozpustnost proteinů vysrážených z hlízové vody brambor v režimu odlišných teplot. Při použití kyselin byla výtěžnost vysráženéhoproteinu v rozsahu od 22.3 % celkového proteinu (citrónová kys., 0°C) do 54.5 % (octová kys., 22°C); avšak zpětná rozpustnost získaných izolátů byla velmi nízká. Při využití organických rozpouštědel za nízkých teplot bylo dosaženo průkazně vyšší výtěžnosti i rozpustnosti precipitovaného proteinu. Výtěžnost se pohybovala v rozsahu od 23.4 % (ethanol, 22°C) do 64.5 % (2-propanol, 0°C) z celkového proteinu hlízové vody. Při použití anorganických solí byly získány izoláty s vysokou zpětnou rozpustností bezohledu na režim teplot při izolaci. Výtěžnost proteinu se pohybovala v rozsahu od 25.8 % (Zn2Cl2, 0°C) do 86.4 % (FeCl3, 0°C) z celkového proteinu hlízové vody.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
JP - Industrial processes and processing
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF4030" target="_blank" >QF4030: Isolation of potato proteins from waste of potato starch industry and evaluation of agroecological effects on their quantitative and qualitative variability.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Food Process Engineering
ISSN
0145-8876
e-ISSN
—
Volume of the periodical
31
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
15
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000257541300008
EID of the result in the Scopus database
—