All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of heat treatment on re-solubility of potato proteins isolated from industrial potato fruit juice

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009690" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009690 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Effect of heat treatment on re-solubility of potato proteins isolated from industrial potato fruit juice

  • Original language description

    The contribution deals with thermal stability and re-solubility of potato tuber proteins isolated by ethanol precipitation from industrial potato fruit juice. The protein isolate was exposed to the temperatures ranging from 25°C to 70°C. Patatin, the tuber protein with a high nutritious value, was detected by SDS-PAGE in the range of 39-43 kDa. Patatin was evaluated as thermal sensitive - temperatures above 30°C caused its strong insolubility. Potato protease inhibitors were detected in the region from4.3 to 24 kDa. Thermal stability of potato protease inhibitors (region from 25 to 14 kDa) was higher, although the temperature above 45°C caused denaturation and insolubility of most of the protease inhibitors. Extremly thermo-stable was potato carboxypeptidase inhibitor with molecular weight of 4.3 kDa that remained soluble even after having been exposed to the highest temperatures.

  • Czech name

    Vliv tepla na zpětnou rozpustnost bílkovin hlíz brambor izolovaných z hlízové vody

  • Czech description

    Příspěvek se zabýval tepelnou stabilitou a zpětnou rozpustností hlízových bílkovin izolovaných pomocí etanolového srážení z hlízové vody brambor. Izolované bílkoviny byly vystaveny působení teplot v rozsahu od 25°C do 70°C. Patatin, bílkovina hlíz brambor s vysokou nutriční hodnotou, byl na SDS-PAGE profilu hlízových bílkovin detekován v oblasti 39-43 kDa. Patatin byl vyhodnocen jako bílkovina tepelně labilní, neboť teploty nad 30°C působily denaturačně s efektem nulové zpětné rozpustnosti patatinu. Inhibitory proteas hlíz brambor byly detekovány v oblasti 4.3 - 24 kDa. Tepelná stabilita inhibitorů proteas (oblast 25-14 kDa) byla vyšší, avšak při překročení 45°C se i u těchto bílkovin projevila silná nerozpustnost. Jako extrémně stabilní bílkovina bylvyhodnocen karboxypeptidasový inhibitor s hmotnsotí 4.3 kDa, který si zachoval rozpustnost i při překročení nejvyšší teploty testu.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF4030" target="_blank" >QF4030: Isolation of potato proteins from waste of potato starch industry and evaluation of agroecological effects on their quantitative and qualitative variability.</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Research in Agricultural Engineering

  • ISSN

    1212-9151

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    54

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database