Buckwheat and millet
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F07%3A00008134" target="_blank" >RIV/60076658:12220/07:00008134 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Pohanka a proso
Original language description
Okrajové maloobjemové obilniny a pseudoobilniny patří do skupiny alternativních, potravinářsky využitelných plodin. Jejich pěstování může přispět k rozšíření agrobiodiverzity na orné půdě, ke zvýšení pestrosti sortimentu potravinářských výrobků, zvláštěv oblasti racionální a zdravé výživy. Výrobky z alternativních plodin mohou zvýšit tržní a exportní hodnotu produkce. Doprovodným efektem jejich zavedení tak může být zvýšení ekonomické i ekologické stability zemědělských podniků. Vedle nových alternativních plodin se jeví zajímavými i tradiční "plodiny Slovanů" pohanka a proso, které si jsou blízké svým užitím a současně značně odlišné z hlediska botanického i agrotechnického. Publikace předkládá informace o botanice i taxonomii pohanky (Fagopyrum sp.)a prosa (Panicum miliaceum L.), jejich fyziologických zvláštnostech, požadavcích na prostředí, tvorbě výnosu a kvalitě produkce i o využitelnosti pro potravinářské, resp. nepotravinářské účely. Součástí je i metodika pěstování a využití
Czech name
Pohanka a proso
Czech description
Okrajové maloobjemové obilniny a pseudoobilniny patří do skupiny alternativních, potravinářsky využitelných plodin. Jejich pěstování může přispět k rozšíření agrobiodiverzity na orné půdě, ke zvýšení pestrosti sortimentu potravinářských výrobků, zvláštěv oblasti racionální a zdravé výživy. Výrobky z alternativních plodin mohou zvýšit tržní a exportní hodnotu produkce. Doprovodným efektem jejich zavedení tak může být zvýšení ekonomické i ekologické stability zemědělských podniků. Vedle nových alternativních plodin se jeví zajímavými i tradiční "plodiny Slovanů" pohanka a proso, které si jsou blízké svým užitím a současně značně odlišné z hlediska botanického i agrotechnického. Publikace předkládá informace o botanice i taxonomii pohanky (Fagopyrum sp.)a prosa (Panicum miliaceum L.), jejich fyziologických zvláštnostech, požadavcích na prostředí, tvorbě výnosu a kvalitě produkce i o využitelnosti pro potravinářské, resp. nepotravinářské účely. Součástí je i metodika pěstování a využití
Classification
Type
B - Specialist book
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
ISBN
80-7271-162-8
Number of pages
204
Publisher name
Ústav zemědělských a potravinářských informací
Place of publication
Praha
UT code for WoS book
—