The content of rutin and total quercetin in representatives of Sambucus genus
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F07%3A00008273" target="_blank" >RIV/60076658:12220/07:00008273 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The content of rutin and total quercetin in representatives of Sambucus genus
Original language description
Sambucus is a genus of aproximately twenty species, three species are original in Middle Europe. There are: Sambucus nigra - common elder, S. racemosa - red elder and S. ebulus - dwarf elder. Representatives of this genus, especially common elder (Sambucus nigra L.) have been used in traditional folk medicine for centuries. The aim of this study was to determine the content of rutin and total quercetin in samples from all three Sambucus species. Separation and quantification of rutin and quercetin was performed using capillary electrophoresis with fused-silica capillary. The borate buffer with addition of methanol was used. All surveyed species of Sambucus are very rich in quercetin glykosides. Rutin appears to be the most wide-spread quercetin glycosid in all samples. The highest content of rutin was found in all samples from common elder (inflorescence 15200 mg/kg, leaves 10600 mg/kg, fruits 3610 mg/kg of dry matter).
Czech name
Obsah rutinu a celkového kvercetinu v zástupcích rodu Sambucus
Czech description
Rod Sambucus zahrnuje asi 20 druhů, tři z nich jsou původní ve Střední Evropě. Jsou to bez černý, bez červený a bez chebdí. Zástupci tohoto rodu, zejména bez černý, byly po staletí používány v tradičním lidovém léčitelství. Cílem studie bylo stanovit obsah rutinu a celkového kvercetinu ve vzorcích ze všech tří druhů rodu Sambucus. Separace a kvantifikace rutinu a kvercetinu byla provedena metodou kapilární elektroforézy s křemennou kapilárou. Jako pracovní roztok byl použit borátový pufr s přídavkem methanolu. Všechny zkoumané druhy bezu jsou velmi bohaté na glykosidy kvercetinu. Nejběžnějším glykosidem kvercetinu ve všech vzorcích je rutin. Nejvyšší obsah rutinu byl nalezen ve všech částech bezu černého (květenství 15200 mg/kg, listy 10600 mg/kg, plody 3610 mg/kg sušiny).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA525%2F05%2F2546" target="_blank" >GA525/05/2546: The influence of selected factors on the content of flavonoids and other phenolic compounds in some medical plants</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
1st International Scientific Conference on Medicinal, Aromatic and Spice Plants, Nitra 5.-6.12.2007
ISBN
978-80-8069-973-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
205-206
Publisher name
Slovak University of Agriculture in Nitra
Place of publication
Nitra
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—