Food raw material for preparing cooked and backed functional foods
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010844" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010844 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Potravinářská surovina pro přípravu vařených a kynutých funkčních potravin
Original language description
Potravinářská surovina pro přípravu vařených a pečených funkčních potravin pro dietu je tvořena směsí 23 až 25 % hmot. inaktivované ovesné mouky z ovesných otrub a ze svrchní části endospermu z bezpluchých genotypů ovsa a 75 až 77 % hmot. ječné mouky z rozemletých ječných krup z potravinářského ječmene. V ječmeni je 15 až 24 % dieteticky příznivě působící vlákniny, z toho asi 85 % připadá na neškrobové polysacharidy, z toho asi 55 % tvoří (1?3) (1?4) b-glukany a asi 25 % arabinoxylany. V jednom výhodnémprovedení je ječná mouka z bezpluchých linií potravinářského ječmene, ve kterých se vyskytuje větší množství hemicelulózy z kategorie neškrobových polysacharidů.V dalším výhodném provedení je ječná mouka z křížených wax typů potravinářského ječmene s voskovým (měkkým) typem endospermu, který je hlavním zdrojem b-glukanů.Výhoda potravinářské suroviny podle technického řešení spočívá v tom, že obsahuje cenné složky ovsa a ječmene, tedy b-glukany, arabinoxylany, hemicelulózy a dieteticky c
Czech name
Potravinářská surovina pro přípravu vařených a kynutých funkčních potravin
Czech description
Potravinářská surovina pro přípravu vařených a pečených funkčních potravin pro dietu je tvořena směsí 23 až 25 % hmot. inaktivované ovesné mouky z ovesných otrub a ze svrchní části endospermu z bezpluchých genotypů ovsa a 75 až 77 % hmot. ječné mouky z rozemletých ječných krup z potravinářského ječmene. V ječmeni je 15 až 24 % dieteticky příznivě působící vlákniny, z toho asi 85 % připadá na neškrobové polysacharidy, z toho asi 55 % tvoří (1?3) (1?4) b-glukany a asi 25 % arabinoxylany. V jednom výhodnémprovedení je ječná mouka z bezpluchých linií potravinářského ječmene, ve kterých se vyskytuje větší množství hemicelulózy z kategorie neškrobových polysacharidů.V dalším výhodném provedení je ječná mouka z křížených wax typů potravinářského ječmene s voskovým (měkkým) typem endospermu, který je hlavním zdrojem b-glukanů.Výhoda potravinářské suroviny podle technického řešení spočívá v tom, že obsahuje cenné složky ovsa a ječmene, tedy b-glukany, arabinoxylany, hemicelulózy a dieteticky c
Classification
Type
F<sub>uzit</sub> - Utility model
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Patent/design ID
CZ 19912 U1
Publisher
—
Publisher name
—
Place of publication
—
Publication country
—
Date of acceptance
—
Owner name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, České Budějovice
Method of use
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Usage type
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence