All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Food raw material for preparing cooked and backed functional foods

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010844" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010844 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Potravinářská surovina pro přípravu vařených a kynutých funkčních potravin

  • Original language description

    Potravinářská surovina pro přípravu vařených a pečených funkčních potravin pro dietu je tvořena směsí 23 až 25 % hmot. inaktivované ovesné mouky z ovesných otrub a ze svrchní části endospermu z bezpluchých genotypů ovsa a 75 až 77 % hmot. ječné mouky z rozemletých ječných krup z potravinářského ječmene. V ječmeni je 15 až 24 % dieteticky příznivě působící vlákniny, z toho asi 85 % připadá na neškrobové polysacharidy, z toho asi 55 % tvoří (1?3) (1?4) b-glukany a asi 25 % arabinoxylany. V jednom výhodnémprovedení je ječná mouka z bezpluchých linií potravinářského ječmene, ve kterých se vyskytuje větší množství hemicelulózy z kategorie neškrobových polysacharidů.V dalším výhodném provedení je ječná mouka z křížených wax typů potravinářského ječmene s voskovým (měkkým) typem endospermu, který je hlavním zdrojem b-glukanů.Výhoda potravinářské suroviny podle technického řešení spočívá v tom, že obsahuje cenné složky ovsa a ječmene, tedy b-glukany, arabinoxylany, hemicelulózy a dieteticky c

  • Czech name

    Potravinářská surovina pro přípravu vařených a kynutých funkčních potravin

  • Czech description

    Potravinářská surovina pro přípravu vařených a pečených funkčních potravin pro dietu je tvořena směsí 23 až 25 % hmot. inaktivované ovesné mouky z ovesných otrub a ze svrchní části endospermu z bezpluchých genotypů ovsa a 75 až 77 % hmot. ječné mouky z rozemletých ječných krup z potravinářského ječmene. V ječmeni je 15 až 24 % dieteticky příznivě působící vlákniny, z toho asi 85 % připadá na neškrobové polysacharidy, z toho asi 55 % tvoří (1?3) (1?4) b-glukany a asi 25 % arabinoxylany. V jednom výhodnémprovedení je ječná mouka z bezpluchých linií potravinářského ječmene, ve kterých se vyskytuje větší množství hemicelulózy z kategorie neškrobových polysacharidů.V dalším výhodném provedení je ječná mouka z křížených wax typů potravinářského ječmene s voskovým (měkkým) typem endospermu, který je hlavním zdrojem b-glukanů.Výhoda potravinářské suroviny podle technického řešení spočívá v tom, že obsahuje cenné složky ovsa a ječmene, tedy b-glukany, arabinoxylany, hemicelulózy a dieteticky c

Classification

  • Type

    F<sub>uzit</sub> - Utility model

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Patent/design ID

    CZ 19912 U1

  • Publisher

  • Publisher name

  • Place of publication

  • Publication country

  • Date of acceptance

  • Owner name

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, České Budějovice

  • Method of use

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Usage type

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence