Fruit cream, designated as a protein functional food for diet
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010846" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010846 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ovocný krém určený jako bílkovinná funkční potravina pro dietu
Original language description
Ovocný krém, určený jako bílkovinná funkční potravina pro dietu, je tvořen směsí sestávající z 10 až 20 % hmotnostních ovocné složky, 25 až 35 % hmotnostních mléčného koprecipitátu tvořeného společně sraženými bílkovinami mléka, tj. kaseinem a sérovými bílkovinami, 17 až 23 % hmotnostních obilné moučky z obalových vrstev s obsahem b-glukanů, 10 až 20 % hmotnostních živého jogurtu z kravského mléka a zbytek do 100 % hmotnostních tvoří vodný roztok ovesného b-glukanu, voda, aroma, barvivo a kyselina citronová. Ve výhodném provedení ovocného krému je obilná moučka tvořena ovesnou moučkou z obalových vrstev ovesných zrn s obsahem b-glukanů, která je pro doplnění vlákniny s obsahem b-glukanů nejvhodnější, ale v jiných provedeních může být nahrazena jemně mletou ječnou moučkou z endospermu ječných zrn. Výhodou ovocného krému je zejména, že při vysoké koncentraci nejkvalitnějších živočišných bílkovin z mléka má i velmi vysoký obsah b-glukanů snižujících cholesterol, krevní cukr a využití živi
Czech name
Ovocný krém určený jako bílkovinná funkční potravina pro dietu
Czech description
Ovocný krém, určený jako bílkovinná funkční potravina pro dietu, je tvořen směsí sestávající z 10 až 20 % hmotnostních ovocné složky, 25 až 35 % hmotnostních mléčného koprecipitátu tvořeného společně sraženými bílkovinami mléka, tj. kaseinem a sérovými bílkovinami, 17 až 23 % hmotnostních obilné moučky z obalových vrstev s obsahem b-glukanů, 10 až 20 % hmotnostních živého jogurtu z kravského mléka a zbytek do 100 % hmotnostních tvoří vodný roztok ovesného b-glukanu, voda, aroma, barvivo a kyselina citronová. Ve výhodném provedení ovocného krému je obilná moučka tvořena ovesnou moučkou z obalových vrstev ovesných zrn s obsahem b-glukanů, která je pro doplnění vlákniny s obsahem b-glukanů nejvhodnější, ale v jiných provedeních může být nahrazena jemně mletou ječnou moučkou z endospermu ječných zrn. Výhodou ovocného krému je zejména, že při vysoké koncentraci nejkvalitnějších živočišných bílkovin z mléka má i velmi vysoký obsah b-glukanů snižujících cholesterol, krevní cukr a využití živi
Classification
Type
F<sub>uzit</sub> - Utility model
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Patent/design ID
CZ 20001 U1
Publisher
—
Publisher name
—
Place of publication
—
Publication country
—
Date of acceptance
—
Owner name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, České Budějovice
Method of use
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Usage type
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence