All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

POT BARLEY - product development and realization

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F18%3AN0000075" target="_blank" >RIV/25328859:_____/18:N0000075 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    POT BARLEY - vývoj a realizace produktu

  • Original language description

    „Pot barley“ je exponátem oceněným na 45. ročníku Mezinárodního agrosalonu Země živitelka 2018 Zlatým klasem s kytičkou. Nový produkt nazvaný „Pot barley“ je zrnem bezpluchého ječmene jarního s vysokým obsahem beta-glukanů, který byl zpracovaný ve firmě PRO-BIO a vznikl jemným obroušením zrna do formy vhodné pro kuchyňské zpracování. Nejedná se o běžné kroupy, ale o „ječmen do hrnce“. Je připraven pro přímé potravinářské využití při zachování hlavní přednosti původního zrna, kterým je vysoký obsah vlákniny daný vysokým obsahem beta-glukanů. Současně je zajištěna požadovaná standardní trvanlivost výrobku. Výsledku bylo dosaženo ve společnosti Agrotest fyto, s.r.o. ve spolupráci s Agronomickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně. Použitá odrůda ječmene AF CESAR byla vyšlechtěna výzkumnou organizací Agrotest fyto. Obecně je ječmen obilninou s prokázanými zdravotně preventivními účinky. Vyznačuje se nízkým glykemickým indexem, zvýšeným obsahem vlákniny potravy (zejména v podobě rozpustných beta-glukanů) a dalších biologicky aktivních látek, jako jsou například kompletní spektrum isomerů vitaminu E, zvýšený obsah vybraných vitaminů skupiny B, některé makro- a mikro-minerály, přítomnost polyfenolických látek a antioxidační účinek i další nutričně významné vlastnosti. Nejvýznamnější složkou ječného zrna, kvůli které byl příznivý účinek konzumace ječmene zařazen i do seznamu schválených zdravotních tvrzení, je vláknina potravy. V tomto seznamu (Nařízení komise EU č. 432/2012 ze dne 16. května 2012), se uvádí, že beta-glukany z ječmene a ovsa přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Toto tvrzení smí být použito pouze u potravin, které obsahují nejméně 1 g beta-glukanů z ovsa, ovesných otrub, ječmene, ječných otrub nebo ze směsí těchto zdrojů v kvantifikované porci, přičemž příznivý účinek je dosažen při přívodu 3 g beta-glukanů z uvedených zdrojů denně.

  • Czech name

    POT BARLEY - vývoj a realizace produktu

  • Czech description

    „Pot barley“ je exponátem oceněným na 45. ročníku Mezinárodního agrosalonu Země živitelka 2018 Zlatým klasem s kytičkou. Nový produkt nazvaný „Pot barley“ je zrnem bezpluchého ječmene jarního s vysokým obsahem beta-glukanů, který byl zpracovaný ve firmě PRO-BIO a vznikl jemným obroušením zrna do formy vhodné pro kuchyňské zpracování. Nejedná se o běžné kroupy, ale o „ječmen do hrnce“. Je připraven pro přímé potravinářské využití při zachování hlavní přednosti původního zrna, kterým je vysoký obsah vlákniny daný vysokým obsahem beta-glukanů. Současně je zajištěna požadovaná standardní trvanlivost výrobku. Výsledku bylo dosaženo ve společnosti Agrotest fyto, s.r.o. ve spolupráci s Agronomickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně. Použitá odrůda ječmene AF CESAR byla vyšlechtěna výzkumnou organizací Agrotest fyto. Obecně je ječmen obilninou s prokázanými zdravotně preventivními účinky. Vyznačuje se nízkým glykemickým indexem, zvýšeným obsahem vlákniny potravy (zejména v podobě rozpustných beta-glukanů) a dalších biologicky aktivních látek, jako jsou například kompletní spektrum isomerů vitaminu E, zvýšený obsah vybraných vitaminů skupiny B, některé makro- a mikro-minerály, přítomnost polyfenolických látek a antioxidační účinek i další nutričně významné vlastnosti. Nejvýznamnější složkou ječného zrna, kvůli které byl příznivý účinek konzumace ječmene zařazen i do seznamu schválených zdravotních tvrzení, je vláknina potravy. V tomto seznamu (Nařízení komise EU č. 432/2012 ze dne 16. května 2012), se uvádí, že beta-glukany z ječmene a ovsa přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Toto tvrzení smí být použito pouze u potravin, které obsahují nejméně 1 g beta-glukanů z ovsa, ovesných otrub, ječmene, ječných otrub nebo ze směsí těchto zdrojů v kvantifikované porci, přičemž příznivý účinek je dosažen při přívodu 3 g beta-glukanů z uvedených zdrojů denně.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centre for Innovative Use and Strengthening of Competitiveness of Czech Brewery Raw Materials and Products</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů