POT BARLEY - product development and realization
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F18%3AN0000075" target="_blank" >RIV/25328859:_____/18:N0000075 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
POT BARLEY - vývoj a realizace produktu
Original language description
„Pot barley“ je exponátem oceněným na 45. ročníku Mezinárodního agrosalonu Země živitelka 2018 Zlatým klasem s kytičkou. Nový produkt nazvaný „Pot barley“ je zrnem bezpluchého ječmene jarního s vysokým obsahem beta-glukanů, který byl zpracovaný ve firmě PRO-BIO a vznikl jemným obroušením zrna do formy vhodné pro kuchyňské zpracování. Nejedná se o běžné kroupy, ale o „ječmen do hrnce“. Je připraven pro přímé potravinářské využití při zachování hlavní přednosti původního zrna, kterým je vysoký obsah vlákniny daný vysokým obsahem beta-glukanů. Současně je zajištěna požadovaná standardní trvanlivost výrobku. Výsledku bylo dosaženo ve společnosti Agrotest fyto, s.r.o. ve spolupráci s Agronomickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně. Použitá odrůda ječmene AF CESAR byla vyšlechtěna výzkumnou organizací Agrotest fyto. Obecně je ječmen obilninou s prokázanými zdravotně preventivními účinky. Vyznačuje se nízkým glykemickým indexem, zvýšeným obsahem vlákniny potravy (zejména v podobě rozpustných beta-glukanů) a dalších biologicky aktivních látek, jako jsou například kompletní spektrum isomerů vitaminu E, zvýšený obsah vybraných vitaminů skupiny B, některé makro- a mikro-minerály, přítomnost polyfenolických látek a antioxidační účinek i další nutričně významné vlastnosti. Nejvýznamnější složkou ječného zrna, kvůli které byl příznivý účinek konzumace ječmene zařazen i do seznamu schválených zdravotních tvrzení, je vláknina potravy. V tomto seznamu (Nařízení komise EU č. 432/2012 ze dne 16. května 2012), se uvádí, že beta-glukany z ječmene a ovsa přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Toto tvrzení smí být použito pouze u potravin, které obsahují nejméně 1 g beta-glukanů z ovsa, ovesných otrub, ječmene, ječných otrub nebo ze směsí těchto zdrojů v kvantifikované porci, přičemž příznivý účinek je dosažen při přívodu 3 g beta-glukanů z uvedených zdrojů denně.
Czech name
POT BARLEY - vývoj a realizace produktu
Czech description
„Pot barley“ je exponátem oceněným na 45. ročníku Mezinárodního agrosalonu Země živitelka 2018 Zlatým klasem s kytičkou. Nový produkt nazvaný „Pot barley“ je zrnem bezpluchého ječmene jarního s vysokým obsahem beta-glukanů, který byl zpracovaný ve firmě PRO-BIO a vznikl jemným obroušením zrna do formy vhodné pro kuchyňské zpracování. Nejedná se o běžné kroupy, ale o „ječmen do hrnce“. Je připraven pro přímé potravinářské využití při zachování hlavní přednosti původního zrna, kterým je vysoký obsah vlákniny daný vysokým obsahem beta-glukanů. Současně je zajištěna požadovaná standardní trvanlivost výrobku. Výsledku bylo dosaženo ve společnosti Agrotest fyto, s.r.o. ve spolupráci s Agronomickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně. Použitá odrůda ječmene AF CESAR byla vyšlechtěna výzkumnou organizací Agrotest fyto. Obecně je ječmen obilninou s prokázanými zdravotně preventivními účinky. Vyznačuje se nízkým glykemickým indexem, zvýšeným obsahem vlákniny potravy (zejména v podobě rozpustných beta-glukanů) a dalších biologicky aktivních látek, jako jsou například kompletní spektrum isomerů vitaminu E, zvýšený obsah vybraných vitaminů skupiny B, některé makro- a mikro-minerály, přítomnost polyfenolických látek a antioxidační účinek i další nutričně významné vlastnosti. Nejvýznamnější složkou ječného zrna, kvůli které byl příznivý účinek konzumace ječmene zařazen i do seznamu schválených zdravotních tvrzení, je vláknina potravy. V tomto seznamu (Nařízení komise EU č. 432/2012 ze dne 16. května 2012), se uvádí, že beta-glukany z ječmene a ovsa přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Toto tvrzení smí být použito pouze u potravin, které obsahují nejméně 1 g beta-glukanů z ovsa, ovesných otrub, ječmene, ječných otrub nebo ze směsí těchto zdrojů v kvantifikované porci, přičemž příznivý účinek je dosažen při přívodu 3 g beta-glukanů z uvedených zdrojů denně.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centre for Innovative Use and Strengthening of Competitiveness of Czech Brewery Raw Materials and Products</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů