Semi-finished food product for preparation of dietary protein functional foods
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010845" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010845 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Potravinářský polotovar pro přípravu bílkovinných dietních funkčních potravin
Original language description
Úkolem užitného vzoru je vytvoření potravinářského polotovaru pro přípravu bílkovinných dietních funkčních potravin. Podstata technického řešení spočívá v tom, že polotovar obsahuje 47 až 53 % hmotnostních mléčného koprecipitátu tvořeného společně sraženými bílkovinami mléka, tj. kaseinem a sérovými bílkovinami, 17 až 23 % hmotnostních krupice z obalových vrstev ovesných zrn s obsahem b-glukanů a 25 až 35 % hmotnostních hladké ječné mouky. Výhoda tohoto polotovaru spočívá v tom, že obsahuje nutričně kvalitní živočišné bílkoviny a zároveň b-glukany a arabinoxylany, které snižují využití živin a mají dietní účinek. V tomto složení se může potravinářský polotovar použít např. místo tvarohu k plnění koláčů, k přípravě ovocných krémů, ovocných nákypů, k výrobě ovocných knedlíků, k přípravě ovocných pěn, k výrobě slaného i sladkého sýrového pečiva, k výrobě různých krémů a pomazánek. Potravinářský polotovar se dá smažit, péct, zapékat, mlít a upravovat dalšími běžnými kuchyňskými způsoby.
Czech name
Potravinářský polotovar pro přípravu bílkovinných dietních funkčních potravin
Czech description
Úkolem užitného vzoru je vytvoření potravinářského polotovaru pro přípravu bílkovinných dietních funkčních potravin. Podstata technického řešení spočívá v tom, že polotovar obsahuje 47 až 53 % hmotnostních mléčného koprecipitátu tvořeného společně sraženými bílkovinami mléka, tj. kaseinem a sérovými bílkovinami, 17 až 23 % hmotnostních krupice z obalových vrstev ovesných zrn s obsahem b-glukanů a 25 až 35 % hmotnostních hladké ječné mouky. Výhoda tohoto polotovaru spočívá v tom, že obsahuje nutričně kvalitní živočišné bílkoviny a zároveň b-glukany a arabinoxylany, které snižují využití živin a mají dietní účinek. V tomto složení se může potravinářský polotovar použít např. místo tvarohu k plnění koláčů, k přípravě ovocných krémů, ovocných nákypů, k výrobě ovocných knedlíků, k přípravě ovocných pěn, k výrobě slaného i sladkého sýrového pečiva, k výrobě různých krémů a pomazánek. Potravinářský polotovar se dá smažit, péct, zapékat, mlít a upravovat dalšími běžnými kuchyňskými způsoby.
Classification
Type
F<sub>uzit</sub> - Utility model
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Patent/design ID
CZ 19959 U1
Publisher
—
Publisher name
—
Place of publication
—
Publication country
—
Date of acceptance
—
Owner name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, České Budějovice
Method of use
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Usage type
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence