The variety assessmnts of thermostable proteins gained from different potato tuber cultivars (Solanum tuberosum L.) and their influence on growth inhibition of selected phytopathogenic fungi
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F12%3A43884326" target="_blank" >RIV/60076658:12220/12:43884326 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení vlivu odrůdových rozdílů termostablních poteinů hlíz bramboru (Solanum tuberosum L.) na inhibici růstu vybraných druhů fytopatogenních hub
Original language description
Příspěvek se zabýval hodnocením rozdílů antifungálních vlastností dvou odrůd bramboru hlíznatého Fabia a Laura lišící se užitkovým směrem a délkou vegetační doby a porovnání antmikrobiálních aktivit u dvou teplotních variant hlízové šťávy. Izolace proteinů probíhala za podmínek sníženého pH a působení teploty (80°C) a pro porovnání pouze za podmínek sníženého pH. Izolované termostabilní proteiny byly detekovány analýzou SDS-PAGE na peptidovém gelu v rozmezí 6 a 14 kDa a u tepelně nzpracované hlízové šťávy od 17 do 26 kDa. Testované vzorky byly aplikovány v různých koncentracích ke čtyřem druhům fytopatogenních hub Fusarium graminearum, Fusarium oxysporum, Fusrium solani a Rhizoctonia solani. Největší inhibice růstu mycelia bylo dosaženo při koncetraci10 mg/ml, v průměru měla vyšší antifungální účinnost odůda Laura, všeobecně byly k těmto termostabilním proteinům citlivější houbové kultury F. graminearum a R. solani, antifungální aktivita však nebyla zaznamenána u směsi proteinů tepeln
Czech name
Hodnocení vlivu odrůdových rozdílů termostablních poteinů hlíz bramboru (Solanum tuberosum L.) na inhibici růstu vybraných druhů fytopatogenních hub
Czech description
Příspěvek se zabýval hodnocením rozdílů antifungálních vlastností dvou odrůd bramboru hlíznatého Fabia a Laura lišící se užitkovým směrem a délkou vegetační doby a porovnání antmikrobiálních aktivit u dvou teplotních variant hlízové šťávy. Izolace proteinů probíhala za podmínek sníženého pH a působení teploty (80°C) a pro porovnání pouze za podmínek sníženého pH. Izolované termostabilní proteiny byly detekovány analýzou SDS-PAGE na peptidovém gelu v rozmezí 6 a 14 kDa a u tepelně nzpracované hlízové šťávy od 17 do 26 kDa. Testované vzorky byly aplikovány v různých koncentracích ke čtyřem druhům fytopatogenních hub Fusarium graminearum, Fusarium oxysporum, Fusrium solani a Rhizoctonia solani. Největší inhibice růstu mycelia bylo dosaženo při koncetraci10 mg/ml, v průměru měla vyšší antifungální účinnost odůda Laura, všeobecně byly k těmto termostabilním proteinům citlivější houbové kultury F. graminearum a R. solani, antifungální aktivita však nebyla zaznamenána u směsi proteinů tepeln
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GF - Diseases, pests, weeds and plant protection
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA522%2F09%2F1693" target="_blank" >GA522/09/1693: The role of antimicrobial peptides in plant defense against pahogenic microorganisms</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda : časopis pro rostlinnou produkci
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
60
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
61-66
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—