Sensory assessment of drinking milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F15%3A43890114" target="_blank" >RIV/60076658:12220/15:43890114 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Senzorické posouzení konzumních mlék
Original language description
Senzorické hodnocení bylo provedeno pořadovým testem dle normy ČSN ISO 8587. Posuzovány byly 4 vzorky konzumních mlék - mléko trvanlivé ošetřené metodou UHT (trvanlivost 120 dní), mléko čerstvé ošetřené pasterací (trvanlivost 10 dní), mléko déle čerstvéošetřené pasterací (trvanlivost 14 dní) a mléko ESL ošetřené rovněž pasterací (trvanlivost 18 dní). 50 % z celkového počtu vybraných hodnotitelů (n=18) považovalo vzorek 1 (mléko trvanlivé ošetřené metodou UHT) za nejlepší (pořadí 1). Naproti tomu vzorek2 (mléko čerstvé ošetřené pasterací) určilo 78 % z celkového počtu vybraných hodnotitelů jako nejhorší (pořadí 3 nebo 4). Z výsledků vzájemného posouzení rozdílů mezi jednotlivými vzorky vyplývá, že největší rozdíly byly zjištěny mezi vzorky 1 a 2, nejmenší pak mezi vzorky 3 a 4 (1,9, resp. 2,8). Tímto byl potvrzen fakt, že vzorek 1 byl hodnotiteli považován za nejlepší, vzorek 2 pak za nejhorší.
Czech name
Senzorické posouzení konzumních mlék
Czech description
Senzorické hodnocení bylo provedeno pořadovým testem dle normy ČSN ISO 8587. Posuzovány byly 4 vzorky konzumních mlék - mléko trvanlivé ošetřené metodou UHT (trvanlivost 120 dní), mléko čerstvé ošetřené pasterací (trvanlivost 10 dní), mléko déle čerstvéošetřené pasterací (trvanlivost 14 dní) a mléko ESL ošetřené rovněž pasterací (trvanlivost 18 dní). 50 % z celkového počtu vybraných hodnotitelů (n=18) považovalo vzorek 1 (mléko trvanlivé ošetřené metodou UHT) za nejlepší (pořadí 1). Naproti tomu vzorek2 (mléko čerstvé ošetřené pasterací) určilo 78 % z celkového počtu vybraných hodnotitelů jako nejhorší (pořadí 3 nebo 4). Z výsledků vzájemného posouzení rozdílů mezi jednotlivými vzorky vyplývá, že největší rozdíly byly zjištěny mezi vzorky 1 a 2, nejmenší pak mezi vzorky 3 a 4 (1,9, resp. 2,8). Tímto byl potvrzen fakt, že vzorek 1 byl hodnotiteli považován za nejlepší, vzorek 2 pak za nejhorší.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Ingrovy dny 2015, . konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-220-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
183-188
Publisher name
Mendelova zemědělsko lesnická univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 4, 2015
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—