All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Sensory assessment of drinking milk

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F15%3A43890114" target="_blank" >RIV/60076658:12220/15:43890114 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Senzorické posouzení konzumních mlék

  • Original language description

    Senzorické hodnocení bylo provedeno pořadovým testem dle normy ČSN ISO 8587. Posuzovány byly 4 vzorky konzumních mlék - mléko trvanlivé ošetřené metodou UHT (trvanlivost 120 dní), mléko čerstvé ošetřené pasterací (trvanlivost 10 dní), mléko déle čerstvéošetřené pasterací (trvanlivost 14 dní) a mléko ESL ošetřené rovněž pasterací (trvanlivost 18 dní). 50 % z celkového počtu vybraných hodnotitelů (n=18) považovalo vzorek 1 (mléko trvanlivé ošetřené metodou UHT) za nejlepší (pořadí 1). Naproti tomu vzorek2 (mléko čerstvé ošetřené pasterací) určilo 78 % z celkového počtu vybraných hodnotitelů jako nejhorší (pořadí 3 nebo 4). Z výsledků vzájemného posouzení rozdílů mezi jednotlivými vzorky vyplývá, že největší rozdíly byly zjištěny mezi vzorky 1 a 2, nejmenší pak mezi vzorky 3 a 4 (1,9, resp. 2,8). Tímto byl potvrzen fakt, že vzorek 1 byl hodnotiteli považován za nejlepší, vzorek 2 pak za nejhorší.

  • Czech name

    Senzorické posouzení konzumních mlék

  • Czech description

    Senzorické hodnocení bylo provedeno pořadovým testem dle normy ČSN ISO 8587. Posuzovány byly 4 vzorky konzumních mlék - mléko trvanlivé ošetřené metodou UHT (trvanlivost 120 dní), mléko čerstvé ošetřené pasterací (trvanlivost 10 dní), mléko déle čerstvéošetřené pasterací (trvanlivost 14 dní) a mléko ESL ošetřené rovněž pasterací (trvanlivost 18 dní). 50 % z celkového počtu vybraných hodnotitelů (n=18) považovalo vzorek 1 (mléko trvanlivé ošetřené metodou UHT) za nejlepší (pořadí 1). Naproti tomu vzorek2 (mléko čerstvé ošetřené pasterací) určilo 78 % z celkového počtu vybraných hodnotitelů jako nejhorší (pořadí 3 nebo 4). Z výsledků vzájemného posouzení rozdílů mezi jednotlivými vzorky vyplývá, že největší rozdíly byly zjištěny mezi vzorky 1 a 2, nejmenší pak mezi vzorky 3 a 4 (1,9, resp. 2,8). Tímto byl potvrzen fakt, že vzorek 1 byl hodnotiteli považován za nejlepší, vzorek 2 pak za nejhorší.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Ingrovy dny 2015, . konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-220-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    183-188

  • Publisher name

    Mendelova zemědělsko lesnická univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 4, 2015

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article