Qualitative parameters of heat treated milk in Czech
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000186" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000186 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62157124:16270/04:00000082
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Jakostní parametry tepelně ošetřeného mléka české provenience
Original language description
Cílem práce bylo sledování vybraných parametrů konzumního mléka z tržní sítě ČR. Z 35 vzorků pasterovaného mléka 5 vzorků vykazovalo v době vyšetření zřetelné senzorické změny. Byla stanovena průměrná hodnota bodu mrznutí konzumního mléka -0,5189 oC, zaznamenány mírně odlišné hodnoty u mléka pasterovaného a trvanlivého a dále sezónní vliv. Průměrná hodnota volných mastných kyselin konzumního mléka byla 47,53 mmol.kg-1mléčného tuku, s vyššími hodnotami v mléce pasterovaném v letním období. Ve vzorcích nebyly zjištěny reziduí inhibičních látek v množství vyšším než maximální reziduální limity. Mikrobiologickým požadavkům vyhlášky MZe č. 203/2003 Sb. nevyhověly 4 vzorky pasterovaného mléka z důvodu překročení stanoveného limitu pro koliformní bakterie (3vzorky) a psychrotrofní mikroorganismy (3 vzorky). Ve vzorcích pasterovaného mléka nebyla potvrzena přítomnost L. monocytogenes.
Czech name
Jakostní parametry tepelně ošetřeného mléka české provenience
Czech description
Cílem práce bylo sledování vybraných parametrů konzumního mléka z tržní sítě ČR. Z 35 vzorků pasterovaného mléka 5 vzorků vykazovalo v době vyšetření zřetelné senzorické změny. Byla stanovena průměrná hodnota bodu mrznutí konzumního mléka -0,5189 oC, zaznamenány mírně odlišné hodnoty u mléka pasterovaného a trvanlivého a dále sezónní vliv. Průměrná hodnota volných mastných kyselin konzumního mléka byla 47,53 mmol.kg-1mléčného tuku, s vyššími hodnotami v mléce pasterovaném v letním období. Ve vzorcích nebyly zjištěny reziduí inhibičních látek v množství vyšším než maximální reziduální limity. Mikrobiologickým požadavkům vyhlášky MZe č. 203/2003 Sb. nevyhověly 4 vzorky pasterovaného mléka z důvodu překročení stanoveného limitu pro koliformní bakterie (3vzorky) a psychrotrofní mikroorganismy (3 vzorky). Ve vzorcích pasterovaného mléka nebyla potvrzena přítomnost L. monocytogenes.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena alimentorum XXV Aktuálne otázky výroby a spracovania mlieka - bezpečné potraviny pre všetkých . Zborník prednášok a posterov
ISBN
80-88985-99-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
193-196
Publisher name
UVL Košice
Place of publication
Košice
Event location
Štrbské pleso
Event date
May 27, 2004
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—