All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Freezing point of heat-treated drinking milk in the Czech Republic

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000943" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000943 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Freezing point of heat-treated drinking milk in the Czech Republic

  • Original language description

    In the Czech Republic, the freezing point of milk is presently used as a quality indicator of cows' raw milk as well as of heat-treated drinking milk, and its limit value is &#8804;-0.520°C. Of the total of 295 drinking milk samples examined in a periodof one year, 145 were samples of pasteurized milk and 150 were samples of UHT milk. In compliance with the Czech State Standard 57 05 38, the freezing point was determined by a thermistor cryoscope. The mean measured value of the freezing point of heat-treated drinking milk was -0.515°C +/- 0.0078. A total of 207 (70.2%) samples of heat-treated drinking milk, i.e. 93 (64.1%) samples of pasteurized and 114 (76%) samples of UHT milk, were found above the maximum limit value. Unsatisfactory results of themonitoring of the freezing point of drinking milk emphasize the need for a reassessment of the current system of milk quality evaluation with respect to this quality index.

  • Czech name

    Bod mrznutí konzumního tepelně ošetřeného mléka v ČR

  • Czech description

    Bod mrznutí mléka je v současné době v České republice kvalitativním ukazatelem jakosti syrového kravského i konzumního tepelně ošetřeného mléka se stanovenou limitní hodnotou &#8804; - 0,520 oC. V období jednoho roku bylo vyšetřeno 295 vzorků konzumníhomléka, z toho 145 vzorků mléka pasterovaného homogenizovaného a 150 vzorků trvanlivého homogenizovaného mléka. U vzorků mléka bylo v souladu s Českou státní normou 57 05 38 provedeno stanovení bodu mrznutí termistorovým kryoskopem. Průměrná zjištěná hodnota bodu mrznutí konzumního tepelně ošetřeného mléka byla - 0,515 °C +/- 0,0078. Diskriminačnímu limitu nevyhovělo celkem 207 (70,2 %) vzorků konzumního tepelně ošetřeného mléka, 93 (64,1 %) pasterovaného a 114 (76 %) vzorků UHT mléka. Nepříznivé výsledky sledování bodu mrznutí konzumního mléka ukazují na nutnost přehodnotit dosavadní systém hodnocení jakosti mléka v tomto jakostním znaku.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    24

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    156-163

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database