Freezing point of heat-treated drinking milk in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000943" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000943 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Freezing point of heat-treated drinking milk in the Czech Republic
Original language description
In the Czech Republic, the freezing point of milk is presently used as a quality indicator of cows' raw milk as well as of heat-treated drinking milk, and its limit value is ≤-0.520°C. Of the total of 295 drinking milk samples examined in a periodof one year, 145 were samples of pasteurized milk and 150 were samples of UHT milk. In compliance with the Czech State Standard 57 05 38, the freezing point was determined by a thermistor cryoscope. The mean measured value of the freezing point of heat-treated drinking milk was -0.515°C +/- 0.0078. A total of 207 (70.2%) samples of heat-treated drinking milk, i.e. 93 (64.1%) samples of pasteurized and 114 (76%) samples of UHT milk, were found above the maximum limit value. Unsatisfactory results of themonitoring of the freezing point of drinking milk emphasize the need for a reassessment of the current system of milk quality evaluation with respect to this quality index.
Czech name
Bod mrznutí konzumního tepelně ošetřeného mléka v ČR
Czech description
Bod mrznutí mléka je v současné době v České republice kvalitativním ukazatelem jakosti syrového kravského i konzumního tepelně ošetřeného mléka se stanovenou limitní hodnotou ≤ - 0,520 oC. V období jednoho roku bylo vyšetřeno 295 vzorků konzumníhomléka, z toho 145 vzorků mléka pasterovaného homogenizovaného a 150 vzorků trvanlivého homogenizovaného mléka. U vzorků mléka bylo v souladu s Českou státní normou 57 05 38 provedeno stanovení bodu mrznutí termistorovým kryoskopem. Průměrná zjištěná hodnota bodu mrznutí konzumního tepelně ošetřeného mléka byla - 0,515 °C +/- 0,0078. Diskriminačnímu limitu nevyhovělo celkem 207 (70,2 %) vzorků konzumního tepelně ošetřeného mléka, 93 (64,1 %) pasterovaného a 114 (76 %) vzorků UHT mléka. Nepříznivé výsledky sledování bodu mrznutí konzumního mléka ukazují na nutnost přehodnotit dosavadní systém hodnocení jakosti mléka v tomto jakostním znaku.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Volume of the periodical
24
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
156-163
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—