All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Flavonoids - important plant antioxidants

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43896633" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43896633 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60076658:12410/17:43896633

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Flavonoidy - významné rostlinné antioxidanty

  • Original language description

    Flavonoidy patří mezi polyfenolické látky, které se vyznačují intenzivní antioxidační schopností. Jsou to výhradně rostlinné metabolity, které jsou pravidelnou součástí stravy všech býložravců i všežravců. Jejich biosyntéza vychází z metabolismu aromatických aminokyselin a postupnými přeměnami tvoří velmi rozsáhlou skupinu několika tisíc strukturně pestrých látek. Člověk využívá jejich antioxidačního působení při předcházení onemocnění spojovaných s vyšším věkem, zejména aterosklerózou. Flavonoidy se vyskytují v ovoci a zelenině, léčivých rostlinách a nápojích rostlinného původu. Nejbohatšími zdroji jsou jablka, cibule, zelený čaj, pohanka a laskavec.

  • Czech name

    Flavonoidy - významné rostlinné antioxidanty

  • Czech description

    Flavonoidy patří mezi polyfenolické látky, které se vyznačují intenzivní antioxidační schopností. Jsou to výhradně rostlinné metabolity, které jsou pravidelnou součástí stravy všech býložravců i všežravců. Jejich biosyntéza vychází z metabolismu aromatických aminokyselin a postupnými přeměnami tvoří velmi rozsáhlou skupinu několika tisíc strukturně pestrých látek. Člověk využívá jejich antioxidačního působení při předcházení onemocnění spojovaných s vyšším věkem, zejména aterosklerózou. Flavonoidy se vyskytují v ovoci a zelenině, léčivých rostlinách a nápojích rostlinného původu. Nejbohatšími zdroji jsou jablka, cibule, zelený čaj, pohanka a laskavec.

Classification

  • Type

    C - Chapter in a specialist book

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10401 - Organic chemistry

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: The study of traditional and new crops as sources antioxidants and other healthful nutrients and their use in food production.</a><br>

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Book/collection name

    Dietární antioxidanty v praxi

  • ISBN

    978-80-7394-681-4

  • Number of pages of the result

    10

  • Pages from-to

    73-83

  • Number of pages of the book

    200

  • Publisher name

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta

  • Place of publication

    České Budějovice

  • UT code for WoS chapter