Flavonoids - important plant antioxidants
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43896633" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43896633 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60076658:12410/17:43896633
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Flavonoidy - významné rostlinné antioxidanty
Original language description
Flavonoidy patří mezi polyfenolické látky, které se vyznačují intenzivní antioxidační schopností. Jsou to výhradně rostlinné metabolity, které jsou pravidelnou součástí stravy všech býložravců i všežravců. Jejich biosyntéza vychází z metabolismu aromatických aminokyselin a postupnými přeměnami tvoří velmi rozsáhlou skupinu několika tisíc strukturně pestrých látek. Člověk využívá jejich antioxidačního působení při předcházení onemocnění spojovaných s vyšším věkem, zejména aterosklerózou. Flavonoidy se vyskytují v ovoci a zelenině, léčivých rostlinách a nápojích rostlinného původu. Nejbohatšími zdroji jsou jablka, cibule, zelený čaj, pohanka a laskavec.
Czech name
Flavonoidy - významné rostlinné antioxidanty
Czech description
Flavonoidy patří mezi polyfenolické látky, které se vyznačují intenzivní antioxidační schopností. Jsou to výhradně rostlinné metabolity, které jsou pravidelnou součástí stravy všech býložravců i všežravců. Jejich biosyntéza vychází z metabolismu aromatických aminokyselin a postupnými přeměnami tvoří velmi rozsáhlou skupinu několika tisíc strukturně pestrých látek. Člověk využívá jejich antioxidačního působení při předcházení onemocnění spojovaných s vyšším věkem, zejména aterosklerózou. Flavonoidy se vyskytují v ovoci a zelenině, léčivých rostlinách a nápojích rostlinného původu. Nejbohatšími zdroji jsou jablka, cibule, zelený čaj, pohanka a laskavec.
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
—
OECD FORD branch
10401 - Organic chemistry
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: The study of traditional and new crops as sources antioxidants and other healthful nutrients and their use in food production.</a><br>
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Dietární antioxidanty v praxi
ISBN
978-80-7394-681-4
Number of pages of the result
10
Pages from-to
73-83
Number of pages of the book
200
Publisher name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta
Place of publication
České Budějovice
UT code for WoS chapter
—