The nutritious and health potential of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43898618" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43898618 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nutriční a zdravotní potenciál rakytníku řešetlákového (Hippopgae rhamnoides L.)
Original language description
Rakytník řešetlákový (Hippopgae rhamnoides L.) je opadavá, široce rozšířená a na pěstování nenáročná, většinou keřovitá rostlina z čeledi hlošinovitých (Elaegnaceae). Rakytník je pěstován pro chutné a nutričně velmi hodnotné plody. Plody rakytníku jsou významným zdrojem vysoce kvalitního rakytníkového oleje a rakytníkové šťávy. Ovoce je ceněné pro vysoký obsah vitamínu C, vitamínů skupiny B, karotenoidů, vitamínu E a polyfenolických látek. Kromě vitamínů je v závislosti na typu rakytníkového oleje také velmi důležité zastoupení nenasycených mastných kyselin a sterolů. Olej získany z dužiny/slupek se vyznačuje vysokým zastoupením monoenové kyseliny palmitolejové a nasycené mastné kyseliny palmitové, naopak v oleji ze semen je dominantní zastoupení polyenových mastných kyselin, jako je kyselina γ-linolenová a α-linolenová. Široké spektrum polyfenolických látek v plodech, ale i v listech rakytníku má vysoký antioxidační potenciál, což prohlubuje zdravotní benefit výrobků z rakytníku. Rakytník a výrobky z něj se tak uplatňují nejen v potravinářství, ale i v kosmetice a ve zdravotnictví.
Czech name
Nutriční a zdravotní potenciál rakytníku řešetlákového (Hippopgae rhamnoides L.)
Czech description
Rakytník řešetlákový (Hippopgae rhamnoides L.) je opadavá, široce rozšířená a na pěstování nenáročná, většinou keřovitá rostlina z čeledi hlošinovitých (Elaegnaceae). Rakytník je pěstován pro chutné a nutričně velmi hodnotné plody. Plody rakytníku jsou významným zdrojem vysoce kvalitního rakytníkového oleje a rakytníkové šťávy. Ovoce je ceněné pro vysoký obsah vitamínu C, vitamínů skupiny B, karotenoidů, vitamínu E a polyfenolických látek. Kromě vitamínů je v závislosti na typu rakytníkového oleje také velmi důležité zastoupení nenasycených mastných kyselin a sterolů. Olej získany z dužiny/slupek se vyznačuje vysokým zastoupením monoenové kyseliny palmitolejové a nasycené mastné kyseliny palmitové, naopak v oleji ze semen je dominantní zastoupení polyenových mastných kyselin, jako je kyselina γ-linolenová a α-linolenová. Široké spektrum polyfenolických látek v plodech, ale i v listech rakytníku má vysoký antioxidační potenciál, což prohlubuje zdravotní benefit výrobků z rakytníku. Rakytník a výrobky z něj se tak uplatňují nejen v potravinářství, ale i v kosmetice a ve zdravotnictví.
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: The study of traditional and new crops as sources antioxidants and other healthful nutrients and their use in food production.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Dietární antioxidanty v praxi
ISBN
978-80-7394-681-4
Number of pages of the result
26
Pages from-to
114-139
Number of pages of the book
200
Publisher name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Place of publication
České Budějovice
UT code for WoS chapter
—