Back from Pasteur? Alias the heat treatment of milk and its importance
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43897913" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43897913 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Od Pasteura zpět? Aneb tepelné ošetření mléka a jeho význam
Original language description
Tepelné ošetření mléka je běžnou součástí zpracovatelského průmyslu. Ačkoliv má tepelné ošetření významný vliv na zajištění mikrobiální kvality, zdravotní nezávadnosti a udržení trvanlivosti mléka, jeho používání vyvolává ve společnosti stále některé nesouhlasné reakce, a to především v souvislosti s potenciálními výhodami, které jsou tepelným ošetřením ztráceny. Dotazníkové šetření probíhalo ve skupině náhodně vybraných respondentů (n = 265). Bylo zjištěno, že 56 respondentů nakupuje pouze syrové mléko, přičemž před konzumací toto mléko pasteruje jen malá část z nich (27 %). 68 % respondentů mléko pouze zchladí a konzumuje jej bez tepelné úpravy. Zhruba polovina respondentů se domnívala, že pasterace ovlivňuje kvalitu mléka a pětina respondentů konzumujících syrové mléko uvedla, že jeho konzumace nepředstavuje žádné zdravotní riziko.
Czech name
Od Pasteura zpět? Aneb tepelné ošetření mléka a jeho význam
Czech description
Tepelné ošetření mléka je běžnou součástí zpracovatelského průmyslu. Ačkoliv má tepelné ošetření významný vliv na zajištění mikrobiální kvality, zdravotní nezávadnosti a udržení trvanlivosti mléka, jeho používání vyvolává ve společnosti stále některé nesouhlasné reakce, a to především v souvislosti s potenciálními výhodami, které jsou tepelným ošetřením ztráceny. Dotazníkové šetření probíhalo ve skupině náhodně vybraných respondentů (n = 265). Bylo zjištěno, že 56 respondentů nakupuje pouze syrové mléko, přičemž před konzumací toto mléko pasteruje jen malá část z nich (27 %). 68 % respondentů mléko pouze zchladí a konzumuje jej bez tepelné úpravy. Zhruba polovina respondentů se domnívala, že pasterace ovlivňuje kvalitu mléka a pětina respondentů konzumujících syrové mléko uvedla, že jeho konzumace nepředstavuje žádné zdravotní riziko.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Research and support of production of nutritionally and beneficial milk products for consumers using targeted selection and modification of milk fat composition</a><br>
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
73
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
114-117
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—