All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Back from Pasteur? Alias the heat treatment of milk and its importance

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43897913" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43897913 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Od Pasteura zpět? Aneb tepelné ošetření mléka a jeho význam

  • Original language description

    Tepelné ošetření mléka je běžnou součástí zpracovatelského průmyslu. Ačkoliv má tepelné ošetření významný vliv na zajištění mikrobiální kvality, zdravotní nezávadnosti a udržení trvanlivosti mléka, jeho používání vyvolává ve společnosti stále některé nesouhlasné reakce, a to především v souvislosti s potenciálními výhodami, které jsou tepelným ošetřením ztráceny. Dotazníkové šetření probíhalo ve skupině náhodně vybraných respondentů (n = 265). Bylo zjištěno, že 56 respondentů nakupuje pouze syrové mléko, přičemž před konzumací toto mléko pasteruje jen malá část z nich (27 %). 68 % respondentů mléko pouze zchladí a konzumuje jej bez tepelné úpravy. Zhruba polovina respondentů se domnívala, že pasterace ovlivňuje kvalitu mléka a pětina respondentů konzumujících syrové mléko uvedla, že jeho konzumace nepředstavuje žádné zdravotní riziko.

  • Czech name

    Od Pasteura zpět? Aneb tepelné ošetření mléka a jeho význam

  • Czech description

    Tepelné ošetření mléka je běžnou součástí zpracovatelského průmyslu. Ačkoliv má tepelné ošetření významný vliv na zajištění mikrobiální kvality, zdravotní nezávadnosti a udržení trvanlivosti mléka, jeho používání vyvolává ve společnosti stále některé nesouhlasné reakce, a to především v souvislosti s potenciálními výhodami, které jsou tepelným ošetřením ztráceny. Dotazníkové šetření probíhalo ve skupině náhodně vybraných respondentů (n = 265). Bylo zjištěno, že 56 respondentů nakupuje pouze syrové mléko, přičemž před konzumací toto mléko pasteruje jen malá část z nich (27 %). 68 % respondentů mléko pouze zchladí a konzumuje jej bez tepelné úpravy. Zhruba polovina respondentů se domnívala, že pasterace ovlivňuje kvalitu mléka a pětina respondentů konzumujících syrové mléko uvedla, že jeho konzumace nepředstavuje žádné zdravotní riziko.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Research and support of production of nutritionally and beneficial milk products for consumers using targeted selection and modification of milk fat composition</a><br>

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    73

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    114-117

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database