Monitoring of selected physico-chemical and sensory parameters of Lovecký salami during storage in dependence of different packaging methods
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43898115" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43898115 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sledování fyzikálně chemických a senzorických parametrů v průběhu skladování loveckého salámu v závislosti na způsobu balení
Original language description
Cílem předložené práce bylo zjistit vliv způsobu balení na vybrané fyzikálně-chemické (pH a aktivita vody) a senzorické vlastnosti fermentovaného trvanlivého masného výrobku - Loveckého salámu v průběhu 90denního skladování (13 °C). Po ukončení zrání byly salámy rozděleny do tří skupin: nebalené, balené v modifikované atmosféře a vakuově balené a následně skladované 90 dnů. Po měsíčních intervalech byla měřena aktivita vody, pH a též byla provedena senzorická analýza. Výsledky ukazují, že vzorky zabalené (modifikovaná atmosféra a vakuum) měly výrazně nižší pH a výrazně vyšší aktivitu vody než vzorky nezabalené po celou dobu skladování. Senzorická analýza ukázala, že jedna třetina hodnotitelů preferovala spíše sušší a tužší vzorky (vzorky bez obalu) a zbylé dvě třetiny spíše upřednostňovaly vzorky měkčí a méně vyschlé (vzorky balené ve vakuu a modifikované atmosféře).
Czech name
Sledování fyzikálně chemických a senzorických parametrů v průběhu skladování loveckého salámu v závislosti na způsobu balení
Czech description
Cílem předložené práce bylo zjistit vliv způsobu balení na vybrané fyzikálně-chemické (pH a aktivita vody) a senzorické vlastnosti fermentovaného trvanlivého masného výrobku - Loveckého salámu v průběhu 90denního skladování (13 °C). Po ukončení zrání byly salámy rozděleny do tří skupin: nebalené, balené v modifikované atmosféře a vakuově balené a následně skladované 90 dnů. Po měsíčních intervalech byla měřena aktivita vody, pH a též byla provedena senzorická analýza. Výsledky ukazují, že vzorky zabalené (modifikovaná atmosféra a vakuum) měly výrazně nižší pH a výrazně vyšší aktivitu vody než vzorky nezabalené po celou dobu skladování. Senzorická analýza ukázala, že jedna třetina hodnotitelů preferovala spíše sušší a tužší vzorky (vzorky bez obalu) a zbylé dvě třetiny spíše upřednostňovaly vzorky měkčí a méně vyschlé (vzorky balené ve vakuu a modifikované atmosféře).
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: The study of traditional and new crops as sources antioxidants and other healthful nutrients and their use in food production.</a><br>
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
29
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
37-42
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—