Monitoring of qualitative parameters of Lovecký salami during storage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43898110" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43898110 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60076658:12520/18:43898110
Result on the web
<a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=100306;pril=1;download=11804;z=1" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=100306;pril=1;download=11804;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sledování kvalitativních ukazatelů loveckého salámu během skladování
Original language description
Způsoby balení představují velmi podstatnou část výroby masných produktů. Existují dvě hlavní metody balení, které jsou výrobci preferovány – modifikovaná atmosféra a vakuum. Cílem této práce bylo monitorovat změny vybraných fyzikálně-chemických (pH a aktivita vody – aw) a organoleptických parametrů Loveckého salámu v závislosti na způsobu balení (modifikovaná atmosféra, vakuum, nebalený) během 3měsíčního skladování při 15 °C. Výsledky ukázaly, že nebalené salámy mají statisticky významně vyšší (p<0.05) hodnotu pH ale naopak nižší (p<0.05) aktivitu vody než salámy balené (MAP a VAC). Rozdíly ve fyzikálně-chemických vlastnostech mezi vzorky balenými do modifikované atmosféry a vakua nebyly statisticky významné (p>0.05). Výsledky pořadového preferenčního testu neukázaly nejpreferovanější vzorek, protože rozdíly v pořadí nebyly statisticky významné (p>0.01).
Czech name
Sledování kvalitativních ukazatelů loveckého salámu během skladování
Czech description
Způsoby balení představují velmi podstatnou část výroby masných produktů. Existují dvě hlavní metody balení, které jsou výrobci preferovány – modifikovaná atmosféra a vakuum. Cílem této práce bylo monitorovat změny vybraných fyzikálně-chemických (pH a aktivita vody – aw) a organoleptických parametrů Loveckého salámu v závislosti na způsobu balení (modifikovaná atmosféra, vakuum, nebalený) během 3měsíčního skladování při 15 °C. Výsledky ukázaly, že nebalené salámy mají statisticky významně vyšší (p<0.05) hodnotu pH ale naopak nižší (p<0.05) aktivitu vody než salámy balené (MAP a VAC). Rozdíly ve fyzikálně-chemických vlastnostech mezi vzorky balenými do modifikované atmosféry a vakua nebyly statisticky významné (p>0.05). Výsledky pořadového preferenčního testu neukázaly nejpreferovanější vzorek, protože rozdíly v pořadí nebyly statisticky významné (p>0.01).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: The study of traditional and new crops as sources antioxidants and other healthful nutrients and their use in food production.</a><br>
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Ingrovy Dny: XLIV. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-542-8
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
7
Pages from-to
82-88
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 5, 2018
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—