All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Sensory evaluation of lactose-free dairy products depending on gender

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F20%3A43901672" target="_blank" >RIV/60076658:12220/20:43901672 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vnímání bezlaktózových mléčných výrobků mladými hodnotiteli v závislosti na pohlaví

  • Original language description

    Laktózová intolerance je široce rozšířená enzymová deficience, jejímž řešením je bezlaktózová dieta s využitím bezlaktózových výrobků. Poptávka po těchto výrobcích je v současné době vyšší také zřejmě z důvodu zvýšeného zájmu konzumentů o své zdraví a různé zdravotní benefity potravin. Hodnocení senzorických vlastností bezlaktózových výrobků v porovnání s běžnými, a to včetně jejich vnímání samotnými konzumenty, je tudíž důležité. Cílem této práce bylo vyhodnotit rozdíly ve vnímání bezlaktózových mléčných výrobků (mléko, jogurt) ve skupině mladých hodnotitelů v závislosti na pohlaví. Bylo zjištěno, že bezlaktózové mléko bylo více preferováno muži než ženami, avšak výsledky nebyly statisticky významné. Při hodnocení bezlaktózových jogurtů byly zjištěny statisticky významné rozdíly ve vnímání sladké chuti mezi muži a ženami.

  • Czech name

    Vnímání bezlaktózových mléčných výrobků mladými hodnotiteli v závislosti na pohlaví

  • Czech description

    Laktózová intolerance je široce rozšířená enzymová deficience, jejímž řešením je bezlaktózová dieta s využitím bezlaktózových výrobků. Poptávka po těchto výrobcích je v současné době vyšší také zřejmě z důvodu zvýšeného zájmu konzumentů o své zdraví a různé zdravotní benefity potravin. Hodnocení senzorických vlastností bezlaktózových výrobků v porovnání s běžnými, a to včetně jejich vnímání samotnými konzumenty, je tudíž důležité. Cílem této práce bylo vyhodnotit rozdíly ve vnímání bezlaktózových mléčných výrobků (mléko, jogurt) ve skupině mladých hodnotitelů v závislosti na pohlaví. Bylo zjištěno, že bezlaktózové mléko bylo více preferováno muži než ženami, avšak výsledky nebyly statisticky významné. Při hodnocení bezlaktózových jogurtů byly zjištěny statisticky významné rozdíly ve vnímání sladké chuti mezi muži a ženami.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLVI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin.

  • ISBN

    978-80-7509-714-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    181-188

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 4, 2020

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article