Sensory evaluation of lactose-free dairy products depending on gender
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F20%3A43901672" target="_blank" >RIV/60076658:12220/20:43901672 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vnímání bezlaktózových mléčných výrobků mladými hodnotiteli v závislosti na pohlaví
Original language description
Laktózová intolerance je široce rozšířená enzymová deficience, jejímž řešením je bezlaktózová dieta s využitím bezlaktózových výrobků. Poptávka po těchto výrobcích je v současné době vyšší také zřejmě z důvodu zvýšeného zájmu konzumentů o své zdraví a různé zdravotní benefity potravin. Hodnocení senzorických vlastností bezlaktózových výrobků v porovnání s běžnými, a to včetně jejich vnímání samotnými konzumenty, je tudíž důležité. Cílem této práce bylo vyhodnotit rozdíly ve vnímání bezlaktózových mléčných výrobků (mléko, jogurt) ve skupině mladých hodnotitelů v závislosti na pohlaví. Bylo zjištěno, že bezlaktózové mléko bylo více preferováno muži než ženami, avšak výsledky nebyly statisticky významné. Při hodnocení bezlaktózových jogurtů byly zjištěny statisticky významné rozdíly ve vnímání sladké chuti mezi muži a ženami.
Czech name
Vnímání bezlaktózových mléčných výrobků mladými hodnotiteli v závislosti na pohlaví
Czech description
Laktózová intolerance je široce rozšířená enzymová deficience, jejímž řešením je bezlaktózová dieta s využitím bezlaktózových výrobků. Poptávka po těchto výrobcích je v současné době vyšší také zřejmě z důvodu zvýšeného zájmu konzumentů o své zdraví a různé zdravotní benefity potravin. Hodnocení senzorických vlastností bezlaktózových výrobků v porovnání s běžnými, a to včetně jejich vnímání samotnými konzumenty, je tudíž důležité. Cílem této práce bylo vyhodnotit rozdíly ve vnímání bezlaktózových mléčných výrobků (mléko, jogurt) ve skupině mladých hodnotitelů v závislosti na pohlaví. Bylo zjištěno, že bezlaktózové mléko bylo více preferováno muži než ženami, avšak výsledky nebyly statisticky významné. Při hodnocení bezlaktózových jogurtů byly zjištěny statisticky významné rozdíly ve vnímání sladké chuti mezi muži a ženami.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLVI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin.
ISBN
978-80-7509-714-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
181-188
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 4, 2020
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—