Evaluation of linseed and hemp oil stability and its influence by the fortification with DL-alpha tocopherol
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F21%3A43902857" target="_blank" >RIV/60076658:12220/21:43902857 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://digi.profipress.cz/katalog/detail/uroda" target="_blank" >https://digi.profipress.cz/katalog/detail/uroda</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení stability a možnosti ovlivnění přídavkem dl-alfa-tokoferolu u lněného a konopného oleje
Original language description
Oxidační změny u olejů jsou nežádoucím procesem. Jejich stabilita se odvíjí hlavně od skladby mastných kyselin, obsahu antioxidantů, přítomnosti kyslíku a skladovacích podmínek. Konopný a lněný olej jsou zdrojem pro tělo nezbytných nenasycených mastných kyselin, které zároveň zvyšují nestabilitu těchto olejů. V tomto příspěvku byl zkoumán vliv přídavku antioxidantu (DL-alfa-tokoferolu) o koncentraci 2g/l a 4g/l do oleje ihned po vylisování na následný průběh skladování oleje. U konopného oleje byl prokázán pozitivní efekt fortifikace tokoferolem. U lněného oleje způsobuje fortifikace tokoferolem jeho rychlejší oxidaci.
Czech name
Hodnocení stability a možnosti ovlivnění přídavkem dl-alfa-tokoferolu u lněného a konopného oleje
Czech description
Oxidační změny u olejů jsou nežádoucím procesem. Jejich stabilita se odvíjí hlavně od skladby mastných kyselin, obsahu antioxidantů, přítomnosti kyslíku a skladovacích podmínek. Konopný a lněný olej jsou zdrojem pro tělo nezbytných nenasycených mastných kyselin, které zároveň zvyšují nestabilitu těchto olejů. V tomto příspěvku byl zkoumán vliv přídavku antioxidantu (DL-alfa-tokoferolu) o koncentraci 2g/l a 4g/l do oleje ihned po vylisování na následný průběh skladování oleje. U konopného oleje byl prokázán pozitivní efekt fortifikace tokoferolem. U lněného oleje způsobuje fortifikace tokoferolem jeho rychlejší oxidaci.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910302" target="_blank" >QK1910302: Processing of waste products obtained during oil extraction from oil crop seeds on new commodities with nutritional and health benefits</a><br>
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
69
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
653-658
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—