THE EFFECT OF FORTIFICATION WITH ONION SKINS AND HEMP PERICARP SKINS ON THE OXIDATIVE STABILITY OF HEMP OIL
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F23%3A43907515" target="_blank" >RIV/60076658:12220/23:43907515 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIII_RZPaPP.pdf" target="_blank" >https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIII_RZPaPP.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv přídavku cibulových slupek a slupek z konopného oplodí na oxidační stabilitu konopného oleje
Original language description
Oxidační změny u olejů jsou nežádoucím procesem. Jejich stabilita se odvíjí od skladbymastných kyselin, obsahu antioxidantů, přítomnosti kyslíku a skladovacích podmínek.Konopný olej představuje, pro lidské tělo, zdroj nezbytných nenasycených mastných kyselin,které však zvyšují nestabilitu oleje. V tomto příspěvku byl zkoumán vliv přídavku cibulovýcha konopných slupek do konopného oleje po vylisování a jejich vliv na oxidační stabilitukonopného oleje v průběhu čtyřměsíčního skladování při pokojové teplotě, vyjádřený pomocízměn peroxiového čísla a čísla kyselosti. Dle získaných výsledků nebyl ovlivněn přirozenýpokles oxidační stability u oleje po obohacení cibulovými slupkami. Nicméně, byl prokázánpozitivní vliv konopných slupek vyjádřený poklesem na téměř poloviční hodnotu peroxidovéhočísla neoobohaceného oleje, po čtyřech měsících skladování. Ve výsledku byl prokázánpozitivní vliv fortifikace konopnými slupkami na oxidační stabilitu konopného oleje.
Czech name
Vliv přídavku cibulových slupek a slupek z konopného oplodí na oxidační stabilitu konopného oleje
Czech description
Oxidační změny u olejů jsou nežádoucím procesem. Jejich stabilita se odvíjí od skladbymastných kyselin, obsahu antioxidantů, přítomnosti kyslíku a skladovacích podmínek.Konopný olej představuje, pro lidské tělo, zdroj nezbytných nenasycených mastných kyselin,které však zvyšují nestabilitu oleje. V tomto příspěvku byl zkoumán vliv přídavku cibulovýcha konopných slupek do konopného oleje po vylisování a jejich vliv na oxidační stabilitukonopného oleje v průběhu čtyřměsíčního skladování při pokojové teplotě, vyjádřený pomocízměn peroxiového čísla a čísla kyselosti. Dle získaných výsledků nebyl ovlivněn přirozenýpokles oxidační stability u oleje po obohacení cibulovými slupkami. Nicméně, byl prokázánpozitivní vliv konopných slupek vyjádřený poklesem na téměř poloviční hodnotu peroxidovéhočísla neoobohaceného oleje, po čtyřech měsících skladování. Ve výsledku byl prokázánpozitivní vliv fortifikace konopnými slupkami na oxidační stabilitu konopného oleje.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40101 - Agriculture
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910302" target="_blank" >QK1910302: Processing of waste products obtained during oil extraction from oil crop seeds on new commodities with nutritional and health benefits</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena Alimentorum XLIII: Zdravotná bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít – aktuálne problémy a trendy
ISBN
978-80-8077-787-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
364-371
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
Hotel Patria- Štrbské Pleso
Event date
May 10, 2023
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—