Organosulfur compounds of Sicilian garlic (Nectaroscordum siculum)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F21%3A43903304" target="_blank" >RIV/60076658:12220/21:43903304 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Organosirné sloučeniny česneku sicilského (Nectaroscordum siculum)
Original language description
Česnek sicilský, lat. Nectaroscordum siculum, je svým výskytem situován především do teplejších oblastí jižní a jihovýchodní Evropy. Volně roste např. na území jižní Francie, severní Itálie, Rumunska, Bulharska a Turecka. Česnek sicilský je kromě svých dekorativních vlastností v podobě líbivých květů také oblíbený svými vlastnostmi senzorickými, které se výrazně liší od vlastností česneku kuchyňského (Allium sativum). Výrazná chuť i vůně této rostliny je důvodem častého využití pro přípravu mnoha druhů pokrmů, a to zejména na území Bulharska. Podobně jako u česneku kuchyňského byly i v případě česneku sicilského zaznamenány antibakteriální i antioxidační účinky. Cílem tohoto projektu bylo izolovat a spektrálně charakterizovat nejvýznamnější sirné sloučeniny česneku sicilského. Podařilo se identifikovat celkem 12 nových, v odborné literatuře dosud nepopsaných látek. Izolované sloučeniny budou podrobeny senzorické analýze a následnému testování jejich biologických účinků.
Czech name
Organosirné sloučeniny česneku sicilského (Nectaroscordum siculum)
Czech description
Česnek sicilský, lat. Nectaroscordum siculum, je svým výskytem situován především do teplejších oblastí jižní a jihovýchodní Evropy. Volně roste např. na území jižní Francie, severní Itálie, Rumunska, Bulharska a Turecka. Česnek sicilský je kromě svých dekorativních vlastností v podobě líbivých květů také oblíbený svými vlastnostmi senzorickými, které se výrazně liší od vlastností česneku kuchyňského (Allium sativum). Výrazná chuť i vůně této rostliny je důvodem častého využití pro přípravu mnoha druhů pokrmů, a to zejména na území Bulharska. Podobně jako u česneku kuchyňského byly i v případě česneku sicilského zaznamenány antibakteriální i antioxidační účinky. Cílem tohoto projektu bylo izolovat a spektrálně charakterizovat nejvýznamnější sirné sloučeniny česneku sicilského. Podařilo se identifikovat celkem 12 nových, v odborné literatuře dosud nepopsaných látek. Izolované sloučeniny budou podrobeny senzorické analýze a následnému testování jejich biologických účinků.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků z On-line symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechfoodChem 2021
ISBN
978-80-7592-102-4
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
176-178
Publisher name
Vysoká škola chemicko technologická
Place of publication
Praha
Event location
VŠCHT Praha
Event date
May 24, 2021
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—