Bee products and their representation in the nutrition of the adult population of the Czech republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12410%2F17%3A43896878" target="_blank" >RIV/60076658:12410/17:43896878 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Včelí produkty a jejich zastoupení ve výživě dospělé populace ČR
Original language description
Současný trend orientace na aktivní životní styl zahrnuje i orientaci na zdravé stravování a hledání alternativ "konvenčních" výživových strategií. Včelí produkty jsou zajímavým nutričním atributem. Dotazníkového šetření s využitím dotazníku vlastní konstrukce se zúčastnilo 1086 respondentů starších 18 let trvale žijících v České republice. Nejznámějším a nejpoužívanějším včelím produktem je med, kdy 99% oslovené dospělé populace má rámcovou představu o složení a použití, při deklarované průměrné spotřebě 0,6kg/os/rok, kdy v zájmových skupinách je spotřeba několikanásobně vyšší. Respondenti preferují tekutou konzistenci a květový (nektarový) med. Zde vzniká, vzhledem ke složení a původu českých medů, až na výjimky, rozpor. Nejméně známým produktem a i nejméně využívaným je včelí plod. Vzhledem k aktuálně platné potravinářské legislativě a nutričnímu potenciálu včelího plodu může jít do budoucna o velmi zajímavou volbu.
Czech name
Včelí produkty a jejich zastoupení ve výživě dospělé populace ČR
Czech description
Současný trend orientace na aktivní životní styl zahrnuje i orientaci na zdravé stravování a hledání alternativ "konvenčních" výživových strategií. Včelí produkty jsou zajímavým nutričním atributem. Dotazníkového šetření s využitím dotazníku vlastní konstrukce se zúčastnilo 1086 respondentů starších 18 let trvale žijících v České republice. Nejznámějším a nejpoužívanějším včelím produktem je med, kdy 99% oslovené dospělé populace má rámcovou představu o složení a použití, při deklarované průměrné spotřebě 0,6kg/os/rok, kdy v zájmových skupinách je spotřeba několikanásobně vyšší. Respondenti preferují tekutou konzistenci a květový (nektarový) med. Zde vzniká, vzhledem ke složení a původu českých medů, až na výjimky, rozpor. Nejméně známým produktem a i nejméně využívaným je včelí plod. Vzhledem k aktuálně platné potravinářské legislativě a nutričnímu potenciálu včelího plodu může jít do budoucna o velmi zajímavou volbu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
30308 - Nutrition, Dietetics
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Život ve zdraví 2017
ISBN
978-80-210-8477-3
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
7
Pages from-to
90-97
Publisher name
Masarykova univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Sep 7, 2017
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—