A novel additives for increasing the nutritional value and for prolongation the shelf life of fish flesh
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F14%3A43886930" target="_blank" >RIV/60076658:12520/14:43886930 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nová aditiva pro zvýšení nutriční hodnoty a prodloužení skladovatelnosti rybího masa
Original language description
Technologie podává návod k prodloužení trvanlivosti chlazených rybích výrobků pomocí nových aditivních přípravků. Cíle technologie jsou: 1) Při zpracování masa kapra obecného (Cyprinus carpio) a pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) se zaměřit na použití aditivních přípravků, ideálně čistě přírodního původu nebo na přípravky, u kterých není povinnost je uvádět na etiketě formou tzv. "E" látek a které jsou spotřebiteli obecně stále více odmítány. V případě použití aditivních látek povinně uváděných na etiketě symboly "E", musí jít pouze o takové, které jsou dle současného stavu poznání prohlášeny za bezpečné, bez alergenů a bez vedlejších účinků použití. 2) Podrobně charakterizovat a popsat technologické použití dvou aditivních přípravků, které splňujívýše uvedené předpoklady. 3) Posoudit vlivy působení vybraných aditivních přípravků na průběh biochemických a mikrobiálních procesů v rybím mase ve srovnání s kontrolou, při které bude manipulováno se svalovinou stejným způsobem, ale neb
Czech name
Nová aditiva pro zvýšení nutriční hodnoty a prodloužení skladovatelnosti rybího masa
Czech description
Technologie podává návod k prodloužení trvanlivosti chlazených rybích výrobků pomocí nových aditivních přípravků. Cíle technologie jsou: 1) Při zpracování masa kapra obecného (Cyprinus carpio) a pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) se zaměřit na použití aditivních přípravků, ideálně čistě přírodního původu nebo na přípravky, u kterých není povinnost je uvádět na etiketě formou tzv. "E" látek a které jsou spotřebiteli obecně stále více odmítány. V případě použití aditivních látek povinně uváděných na etiketě symboly "E", musí jít pouze o takové, které jsou dle současného stavu poznání prohlášeny za bezpečné, bez alergenů a bez vedlejších účinků použití. 2) Podrobně charakterizovat a popsat technologické použití dvou aditivních přípravků, které splňujívýše uvedené předpoklady. 3) Posoudit vlivy působení vybraných aditivních přípravků na průběh biochemických a mikrobiálních procesů v rybím mase ve srovnání s kontrolou, při které bude manipulováno se svalovinou stejným způsobem, ale neb
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
GL - Fishery
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
156
Numerical identification
—
Technical parameters
Rybářství Chlumec nad Cidlinou, a.s., IČ: 48173193, 3. 10. 2014, Ing. T. Zajíc, Ph.D., FROV JU, Zátiší 728/II, 389 25 Vodňany, 387 774 601, zajict00@frov.jcu.cz
Economical parameters
Cena za litr přípravku AMX - liquid byla v době ověřování tecnologie 59 Kč, což představuje cenu 5,90 Kč za 1 litr lázně. Vzhledem k tomu, že tento litr lze na základě potvrzených výsledků aplikovat nejméně třikrát při poměru filety:lázeň 1:1 (1:2 v případě kuchaného pstruha), vychází přímý finanční náklad na kilogram produktu ve výši 1,97 Kč pro filety a 3,93 Kč pro kuchané pstruhy. Při použití přípravku BAKONT stejným způsobem je tento náklad 0,27 Kč pro filety a 0,53 Kč pro kuchané pstruhy. Zavedenímtéto technologie do praxe tedy nedojde k přímé finanční úspoře. Je na uživatelích technologie, zda vyhodnotí přímé finanční náklady jako vysoké, nebo zda se vezme v úvahu zlepšení pozice prodejce (zpracovatele) v jednání zejména s velkými obchodními řetězci. O jeden den prodloužená trvanlivost sice přináší přímé náklady v podobě zvýšení prodejní ceny výrobků, ale na druhou stranu je třeba do úvahy zahrnout skutečnost zjednodušené, a tudíž i levnější logistiky.
Application category by cost
—
Owner IČO
60076658
Owner name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta rybářství a ochrany vod
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
—