All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

A novel additives for increasing the nutritional value and for prolongation the shelf life of fish flesh

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F14%3A43886930" target="_blank" >RIV/60076658:12520/14:43886930 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nová aditiva pro zvýšení nutriční hodnoty a prodloužení skladovatelnosti rybího masa

  • Original language description

    Technologie podává návod k prodloužení trvanlivosti chlazených rybích výrobků pomocí nových aditivních přípravků. Cíle technologie jsou: 1) Při zpracování masa kapra obecného (Cyprinus carpio) a pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) se zaměřit na použití aditivních přípravků, ideálně čistě přírodního původu nebo na přípravky, u kterých není povinnost je uvádět na etiketě formou tzv. "E" látek a které jsou spotřebiteli obecně stále více odmítány. V případě použití aditivních látek povinně uváděných na etiketě symboly "E", musí jít pouze o takové, které jsou dle současného stavu poznání prohlášeny za bezpečné, bez alergenů a bez vedlejších účinků použití. 2) Podrobně charakterizovat a popsat technologické použití dvou aditivních přípravků, které splňujívýše uvedené předpoklady. 3) Posoudit vlivy působení vybraných aditivních přípravků na průběh biochemických a mikrobiálních procesů v rybím mase ve srovnání s kontrolou, při které bude manipulováno se svalovinou stejným způsobem, ale neb

  • Czech name

    Nová aditiva pro zvýšení nutriční hodnoty a prodloužení skladovatelnosti rybího masa

  • Czech description

    Technologie podává návod k prodloužení trvanlivosti chlazených rybích výrobků pomocí nových aditivních přípravků. Cíle technologie jsou: 1) Při zpracování masa kapra obecného (Cyprinus carpio) a pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) se zaměřit na použití aditivních přípravků, ideálně čistě přírodního původu nebo na přípravky, u kterých není povinnost je uvádět na etiketě formou tzv. "E" látek a které jsou spotřebiteli obecně stále více odmítány. V případě použití aditivních látek povinně uváděných na etiketě symboly "E", musí jít pouze o takové, které jsou dle současného stavu poznání prohlášeny za bezpečné, bez alergenů a bez vedlejších účinků použití. 2) Podrobně charakterizovat a popsat technologické použití dvou aditivních přípravků, které splňujívýše uvedené předpoklady. 3) Posoudit vlivy působení vybraných aditivních přípravků na průběh biochemických a mikrobiálních procesů v rybím mase ve srovnání s kontrolou, při které bude manipulováno se svalovinou stejným způsobem, ale neb

Classification

  • Type

    Z<sub>tech</sub> - Verified technology

  • CEP classification

    GL - Fishery

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    156

  • Numerical identification

  • Technical parameters

    Rybářství Chlumec nad Cidlinou, a.s., IČ: 48173193, 3. 10. 2014, Ing. T. Zajíc, Ph.D., FROV JU, Zátiší 728/II, 389 25 Vodňany, 387 774 601, zajict00@frov.jcu.cz

  • Economical parameters

    Cena za litr přípravku AMX - liquid byla v době ověřování tecnologie 59 Kč, což představuje cenu 5,90 Kč za 1 litr lázně. Vzhledem k tomu, že tento litr lze na základě potvrzených výsledků aplikovat nejméně třikrát při poměru filety:lázeň 1:1 (1:2 v případě kuchaného pstruha), vychází přímý finanční náklad na kilogram produktu ve výši 1,97 Kč pro filety a 3,93 Kč pro kuchané pstruhy. Při použití přípravku BAKONT stejným způsobem je tento náklad 0,27 Kč pro filety a 0,53 Kč pro kuchané pstruhy. Zavedenímtéto technologie do praxe tedy nedojde k přímé finanční úspoře. Je na uživatelích technologie, zda vyhodnotí přímé finanční náklady jako vysoké, nebo zda se vezme v úvahu zlepšení pozice prodejce (zpracovatele) v jednání zejména s velkými obchodními řetězci. O jeden den prodloužená trvanlivost sice přináší přímé náklady v podobě zvýšení prodejní ceny výrobků, ale na druhou stranu je třeba do úvahy zahrnout skutečnost zjednodušené, a tudíž i levnější logistiky.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    60076658

  • Owner name

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta rybářství a ochrany vod

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence

  • Licence fee requirement

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Web page