The methodology for evaluation of the hygienic quality of fish meat concerning content of contaminants
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F14%3A43886931" target="_blank" >RIV/60076658:12520/14:43886931 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodika hodnocení hygienické kvality masa ryb z hlediska obsahu cizorodých látek
Original language description
Cílem metodiky je poskytnout potenciálním zájemcům účinný nástroj pro hodnocení kontaminace povrchových vod a posouzení hygienické kvality masa ryb pocházejících z volných vod i rybochovných zařízení. V metodice je uveden přehled a stručná charakteristika nejvíce problematických kontaminantů ohrožujících kvalitu rybího masa a tedy i jeho konzumenty. Je zde popsán postup odběru a zpracování vzorků pro potřeby analytických stanovení významných polutantů. Dále jsou uvedeny aktuální legislativní hygienickéa expoziční limity pro obsah cizorodých látek v rybách a popsán postup výpočtu maximálního doporučeného množství rybího masa pro konzumaci z hlediska koncentrací cizorodých látek, které jsou v něm obsaženy. Metodika obsahuje konkrétní příklady pocházející z volných vod a chovů v ČR. Metodika je určena příslušným orgánům státního dozoru (dozorové orgány) v působnosti Ministerstva zemědělství (Státní veterinární správa, Státní zemědělská a potravinářská inspekce) a Ministerstva zdravotnict
Czech name
Metodika hodnocení hygienické kvality masa ryb z hlediska obsahu cizorodých látek
Czech description
Cílem metodiky je poskytnout potenciálním zájemcům účinný nástroj pro hodnocení kontaminace povrchových vod a posouzení hygienické kvality masa ryb pocházejících z volných vod i rybochovných zařízení. V metodice je uveden přehled a stručná charakteristika nejvíce problematických kontaminantů ohrožujících kvalitu rybího masa a tedy i jeho konzumenty. Je zde popsán postup odběru a zpracování vzorků pro potřeby analytických stanovení významných polutantů. Dále jsou uvedeny aktuální legislativní hygienickéa expoziční limity pro obsah cizorodých látek v rybách a popsán postup výpočtu maximálního doporučeného množství rybího masa pro konzumaci z hlediska koncentrací cizorodých látek, které jsou v něm obsaženy. Metodika obsahuje konkrétní příklady pocházející z volných vod a chovů v ČR. Metodika je určena příslušným orgánům státního dozoru (dozorové orgány) v působnosti Ministerstva zemědělství (Státní veterinární správa, Státní zemědělská a potravinářská inspekce) a Ministerstva zdravotnict
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
DJ - Pollution and water control
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
157
Regulation ID
157/89037/2014-16230 Nmet CERTIFIKOVANÁ METODIKA
Technical parameters
157/89037/2014-16230 Nmet CERTIFIKOVANÁ METODIKA
Economical parameters
Zavedení této metodiky do praxe není spojeno se zvyšováním nákladů na realizace studií zaměřených na hodnocení kontaminace ryb. Metodika umožňuje přesnější, lépe vypovídající a veřejností lépe "uchopitelnou" analýzu a interpretaci výsledků analýz vzorkůrybího masa zaměřených na nejčastěji sledované kontaminanty ovlivňující jeho hygienickou kvalitu. Rybářský svaz využije metodiku k deklaraci vysoké hygienické kvality ryb, především kapra obecného z obhospodařovaných lokalit. Jasně, srozumitelně a široceprezentované výsledky mohou představovat ekonomický přínos pro uživatele v podobě navýšení prodeje povolenek k rybolovu až o 10 %. Jasně deklarovaná hygienická kvalita ryb výrazně podpoří důvěru veřejnosti ke konzumaci sladkovodních ryb. Ekonomický přínos pro uživatele výsledků zpracovaných dle této metodiky představuje zdravotní profit, se všemi navazujícími ekonomickými aspekty, vyplývajícími z prevence příjmu zdraví ohrožujících dávek environmentálních polutantů.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství, úsek lesního hospodářství, sekce lesního hospodářství, odbor státní správy lesů, myslivosti a rybářství, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů