Extending the shelf life of separated meat from freshwater fish and its use for developing of new products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F15%3A43890341" target="_blank" >RIV/60076658:12520/15:43890341 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Prodloužení trvanlivosti separovaného masa ze sladkovodních ryb a využití pro vývoj nových výrobků
Original language description
V rámci této zakázky jsme se zabývali možnostmi prodloužení trvanlivosti rybího separátu a jeho dalším zhodnocením v podobě nových výrobků. Rybí separát je hodnotná surovina, která je ale velmi náchylná na nežádoucí rozvoj mikroorganismů a oxidaci tuků.Nejprve bylo nutné zajistit jeho mikrobiální a senzorickou stabilitu. Následně byl takto ošetřený separát použit pro vývoj nových rybích výrobků. Rybí separát byl získán strojním oddělením masa ze skeletů a odřezků vznikajících při zpracování ryb. Tato vstupní surovina (skelety a odřezky) byla experimentálně ošetřena 8 vybranými aditivy, která mají antimikrobiální účinek. Tím jsme docílili prodloužení minimální trvanlivosti mikrobiálně a oxidačně náchylného separátu. Během experimentů byly prováděny mikrobiální analýzy sledující celkový počet mikroorganismů, obsah bakterií Escherichia coli, Listeria monocytogenes a Salmonella. Dále byl sledován obsah tuku, složení mastných kyselin, oxidace lipidů metodou TBARS, senzorická analýza a anal
Czech name
Prodloužení trvanlivosti separovaného masa ze sladkovodních ryb a využití pro vývoj nových výrobků
Czech description
V rámci této zakázky jsme se zabývali možnostmi prodloužení trvanlivosti rybího separátu a jeho dalším zhodnocením v podobě nových výrobků. Rybí separát je hodnotná surovina, která je ale velmi náchylná na nežádoucí rozvoj mikroorganismů a oxidaci tuků.Nejprve bylo nutné zajistit jeho mikrobiální a senzorickou stabilitu. Následně byl takto ošetřený separát použit pro vývoj nových rybích výrobků. Rybí separát byl získán strojním oddělením masa ze skeletů a odřezků vznikajících při zpracování ryb. Tato vstupní surovina (skelety a odřezky) byla experimentálně ošetřena 8 vybranými aditivy, která mají antimikrobiální účinek. Tím jsme docílili prodloužení minimální trvanlivosti mikrobiálně a oxidačně náchylného separátu. Během experimentů byly prováděny mikrobiální analýzy sledující celkový počet mikroorganismů, obsah bakterií Escherichia coli, Listeria monocytogenes a Salmonella. Dále byl sledován obsah tuku, složení mastných kyselin, oxidace lipidů metodou TBARS, senzorická analýza a anal
Classification
Type
V<sub>souhrn</sub> - Summary research report
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2015
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data specific for result type
Number of pages
43
Place of publication
—
Publisher/client name
Rybářství Chlumec nad Cidlinou, a.s.
Version
—