All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Extending the shelf life of separated meat from freshwater fish and its use for developing of new products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F15%3A43890341" target="_blank" >RIV/60076658:12520/15:43890341 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Prodloužení trvanlivosti separovaného masa ze sladkovodních ryb a využití pro vývoj nových výrobků

  • Original language description

    V rámci této zakázky jsme se zabývali možnostmi prodloužení trvanlivosti rybího separátu a jeho dalším zhodnocením v podobě nových výrobků. Rybí separát je hodnotná surovina, která je ale velmi náchylná na nežádoucí rozvoj mikroorganismů a oxidaci tuků.Nejprve bylo nutné zajistit jeho mikrobiální a senzorickou stabilitu. Následně byl takto ošetřený separát použit pro vývoj nových rybích výrobků. Rybí separát byl získán strojním oddělením masa ze skeletů a odřezků vznikajících při zpracování ryb. Tato vstupní surovina (skelety a odřezky) byla experimentálně ošetřena 8 vybranými aditivy, která mají antimikrobiální účinek. Tím jsme docílili prodloužení minimální trvanlivosti mikrobiálně a oxidačně náchylného separátu. Během experimentů byly prováděny mikrobiální analýzy sledující celkový počet mikroorganismů, obsah bakterií Escherichia coli, Listeria monocytogenes a Salmonella. Dále byl sledován obsah tuku, složení mastných kyselin, oxidace lipidů metodou TBARS, senzorická analýza a anal

  • Czech name

    Prodloužení trvanlivosti separovaného masa ze sladkovodních ryb a využití pro vývoj nových výrobků

  • Czech description

    V rámci této zakázky jsme se zabývali možnostmi prodloužení trvanlivosti rybího separátu a jeho dalším zhodnocením v podobě nových výrobků. Rybí separát je hodnotná surovina, která je ale velmi náchylná na nežádoucí rozvoj mikroorganismů a oxidaci tuků.Nejprve bylo nutné zajistit jeho mikrobiální a senzorickou stabilitu. Následně byl takto ošetřený separát použit pro vývoj nových rybích výrobků. Rybí separát byl získán strojním oddělením masa ze skeletů a odřezků vznikajících při zpracování ryb. Tato vstupní surovina (skelety a odřezky) byla experimentálně ošetřena 8 vybranými aditivy, která mají antimikrobiální účinek. Tím jsme docílili prodloužení minimální trvanlivosti mikrobiálně a oxidačně náchylného separátu. Během experimentů byly prováděny mikrobiální analýzy sledující celkový počet mikroorganismů, obsah bakterií Escherichia coli, Listeria monocytogenes a Salmonella. Dále byl sledován obsah tuku, složení mastných kyselin, oxidace lipidů metodou TBARS, senzorická analýza a anal

Classification

  • Type

    V<sub>souhrn</sub> - Summary research report

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Data specific for result type

  • Number of pages

    43

  • Place of publication

  • Publisher/client name

    Rybářství Chlumec nad Cidlinou, a.s.

  • Version