All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of four natural additives on prolonged shelf life of chilled pate of carp (Cyprinus carpio)

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F18%3A43900603" target="_blank" >RIV/60076658:12520/18:43900603 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv čtyř přírodních aditiv na prodloužení skladovatelnosti chlazených kapřích (Cyprinus carpio) paštik

  • Original language description

    Tato studie ukazuje, že tři přírodní aditiva: brusinka, česnek a cibulový extrakt mohou účinně potlačovat oxidaci lipidů, zpomalit chemické změny v kapřích paštikách, pozastavit růst mikroorganismů, zlepšit barvu a ostatní senzorické vlastnosti paštiky (kromě cibulového extraktu) a prodloužit tak skladovatelnost kapřích paštik během skladování v lednici a zvýšit jejich nutriční hodnotu. Paštika s cibulovým extraktem, jakožto nově testovaným produktem, vykazovala během skladování nejnižší růst mikroorganismů, nejnižší hodnotu malondialdehydu a obsahuje nutričně velice cenné antioxidanty, ale v případě senzorického hodnocení měla tato skupina, kromě hodnocení barvy, nejhorší výsledky. Cibulový extrakt tedy není vhodným přídavkem do kapřích paštik, ale s ohledem na jeho pozitivní antioxidační a antimikrobiální účinky by mohl být použit v jiných výrobcích. V této metodice jsme také shrnuli a optimalizovali výrobu různých druhů kapří paštiky a v budoucnu bychom mohli na trh přinést česnekovou kapří paštiku jako nový produkt.

  • Czech name

    Vliv čtyř přírodních aditiv na prodloužení skladovatelnosti chlazených kapřích (Cyprinus carpio) paštik

  • Czech description

    Tato studie ukazuje, že tři přírodní aditiva: brusinka, česnek a cibulový extrakt mohou účinně potlačovat oxidaci lipidů, zpomalit chemické změny v kapřích paštikách, pozastavit růst mikroorganismů, zlepšit barvu a ostatní senzorické vlastnosti paštiky (kromě cibulového extraktu) a prodloužit tak skladovatelnost kapřích paštik během skladování v lednici a zvýšit jejich nutriční hodnotu. Paštika s cibulovým extraktem, jakožto nově testovaným produktem, vykazovala během skladování nejnižší růst mikroorganismů, nejnižší hodnotu malondialdehydu a obsahuje nutričně velice cenné antioxidanty, ale v případě senzorického hodnocení měla tato skupina, kromě hodnocení barvy, nejhorší výsledky. Cibulový extrakt tedy není vhodným přídavkem do kapřích paštik, ale s ohledem na jeho pozitivní antioxidační a antimikrobiální účinky by mohl být použit v jiných výrobcích. V této metodice jsme také shrnuli a optimalizovali výrobu různých druhů kapří paštiky a v budoucnu bychom mohli na trh přinést česnekovou kapří paštiku jako nový produkt.

Classification

  • Type

    Z<sub>tech</sub> - Verified technology

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40103 - Fishery

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    paštiky

  • Numerical identification

    Smlouva o ověření a uplatnění technologie č. 1/T/2018

  • Technical parameters

    Nově získané poznatky je možné přímo využít pro výrobu a prodej senzoricky velice dobře hodnocené česnekové paštiky a tím lze rozšířit nabídku rybích paštik. Antioxidační a antibakteriální účinky nově testovaných aditiv z této studie lze dále uplatnit při vývoji a využití nových druhů nejen rybích výrobků, ke zvýšení jejich nutričních hodnot a prodloužení skladovatelnosti. Smlouva o uplatnění technologie s firmou Rybářství Chlumec nad Cidlinou, a.s., Boženy Němcové 791/IV, 50351 Chlumec nad Cidlinou; IČO 48173193; byla uzavřena dne 15.11.2018

  • Economical parameters

    Podle tab. 1 jsou náklady na výrobu všech druhů paštik srovnatelné, takže je zřejmé, že v tomto případě nejde o přímou finanční úsporu, ale pro uživatele technologie může být přínosem zlepšení konkurenceschopnosti na trhu rozšířením spektra kapřích paštik o nové druhy (česnek) a zvýšením atraktivity rybích paštik. V případě cibulového extraktu, kdy jde o výrobek z odpadního produktu, je možné jeho využitím snížit náklady na jeho likvidaci a zároveň podle výsledků technologie má toto aditivum potenciál ke zvýšení skladovatelnosti konečných výrobků. Je nutné vzít v úvahu také zvýšení jejich nutriční hodnoty a zjednodušení logistiky. Paštika KLASIK Paštika BRUSINKA Paštika ČESNEK Cena za paštiku (Kč) 8,53 7,60 8,38 Cena za brusinky (Kč) - 0,72 - Cena za česnek (Kč) - - 0,1 Cena celkem (Kč) 8,53 8,32 8,48 Tab. 1. Ceny surovin na výrobu 55 g kapřích paštik.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    60076658

  • Owner name

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta rybářství a ochrany vod

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Licence fee requirement

  • Web page