Influence of four natural additives on prolonged shelf life of chilled pate of carp (Cyprinus carpio)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F18%3A43900603" target="_blank" >RIV/60076658:12520/18:43900603 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv čtyř přírodních aditiv na prodloužení skladovatelnosti chlazených kapřích (Cyprinus carpio) paštik
Original language description
Tato studie ukazuje, že tři přírodní aditiva: brusinka, česnek a cibulový extrakt mohou účinně potlačovat oxidaci lipidů, zpomalit chemické změny v kapřích paštikách, pozastavit růst mikroorganismů, zlepšit barvu a ostatní senzorické vlastnosti paštiky (kromě cibulového extraktu) a prodloužit tak skladovatelnost kapřích paštik během skladování v lednici a zvýšit jejich nutriční hodnotu. Paštika s cibulovým extraktem, jakožto nově testovaným produktem, vykazovala během skladování nejnižší růst mikroorganismů, nejnižší hodnotu malondialdehydu a obsahuje nutričně velice cenné antioxidanty, ale v případě senzorického hodnocení měla tato skupina, kromě hodnocení barvy, nejhorší výsledky. Cibulový extrakt tedy není vhodným přídavkem do kapřích paštik, ale s ohledem na jeho pozitivní antioxidační a antimikrobiální účinky by mohl být použit v jiných výrobcích. V této metodice jsme také shrnuli a optimalizovali výrobu různých druhů kapří paštiky a v budoucnu bychom mohli na trh přinést česnekovou kapří paštiku jako nový produkt.
Czech name
Vliv čtyř přírodních aditiv na prodloužení skladovatelnosti chlazených kapřích (Cyprinus carpio) paštik
Czech description
Tato studie ukazuje, že tři přírodní aditiva: brusinka, česnek a cibulový extrakt mohou účinně potlačovat oxidaci lipidů, zpomalit chemické změny v kapřích paštikách, pozastavit růst mikroorganismů, zlepšit barvu a ostatní senzorické vlastnosti paštiky (kromě cibulového extraktu) a prodloužit tak skladovatelnost kapřích paštik během skladování v lednici a zvýšit jejich nutriční hodnotu. Paštika s cibulovým extraktem, jakožto nově testovaným produktem, vykazovala během skladování nejnižší růst mikroorganismů, nejnižší hodnotu malondialdehydu a obsahuje nutričně velice cenné antioxidanty, ale v případě senzorického hodnocení měla tato skupina, kromě hodnocení barvy, nejhorší výsledky. Cibulový extrakt tedy není vhodným přídavkem do kapřích paštik, ale s ohledem na jeho pozitivní antioxidační a antimikrobiální účinky by mohl být použit v jiných výrobcích. V této metodice jsme také shrnuli a optimalizovali výrobu různých druhů kapří paštiky a v budoucnu bychom mohli na trh přinést česnekovou kapří paštiku jako nový produkt.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
—
OECD FORD branch
40103 - Fishery
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
paštiky
Numerical identification
Smlouva o ověření a uplatnění technologie č. 1/T/2018
Technical parameters
Nově získané poznatky je možné přímo využít pro výrobu a prodej senzoricky velice dobře hodnocené česnekové paštiky a tím lze rozšířit nabídku rybích paštik. Antioxidační a antibakteriální účinky nově testovaných aditiv z této studie lze dále uplatnit při vývoji a využití nových druhů nejen rybích výrobků, ke zvýšení jejich nutričních hodnot a prodloužení skladovatelnosti. Smlouva o uplatnění technologie s firmou Rybářství Chlumec nad Cidlinou, a.s., Boženy Němcové 791/IV, 50351 Chlumec nad Cidlinou; IČO 48173193; byla uzavřena dne 15.11.2018
Economical parameters
Podle tab. 1 jsou náklady na výrobu všech druhů paštik srovnatelné, takže je zřejmé, že v tomto případě nejde o přímou finanční úsporu, ale pro uživatele technologie může být přínosem zlepšení konkurenceschopnosti na trhu rozšířením spektra kapřích paštik o nové druhy (česnek) a zvýšením atraktivity rybích paštik. V případě cibulového extraktu, kdy jde o výrobek z odpadního produktu, je možné jeho využitím snížit náklady na jeho likvidaci a zároveň podle výsledků technologie má toto aditivum potenciál ke zvýšení skladovatelnosti konečných výrobků. Je nutné vzít v úvahu také zvýšení jejich nutriční hodnoty a zjednodušení logistiky. Paštika KLASIK Paštika BRUSINKA Paštika ČESNEK Cena za paštiku (Kč) 8,53 7,60 8,38 Cena za brusinky (Kč) - 0,72 - Cena za česnek (Kč) - - 0,1 Cena celkem (Kč) 8,53 8,32 8,48 Tab. 1. Ceny surovin na výrobu 55 g kapřích paštik.
Application category by cost
—
Owner IČO
60076658
Owner name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta rybářství a ochrany vod
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Licence fee requirement
—
Web page
—