Use of natural extracts in meat production
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43916084" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43916084 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
VYUŽITÍ ROSTLINNÝCH EXTRAKTŮ VE VÝROBĚ MASNÝCH VÝROBKŮ
Original language description
Při výrobě masných výrobků jsou využívány přídatné látky s různou technologickou funkcí, například barviv, antioxidantů a konzervantů. Konvenčně používané přídatné látky mají řadu nesporných výhod a jsou v mnohých případech jen obtížně nahraditelné, nicméně jejich použití je často negativně přijímáno spotřebiteli. V posledních letech je především z tohoto důvodu kladen důraz na využití barviv, antimikrobiálních a antioxidačních látek z přírodních zdrojů. Mezi pozitivně hodnocené zdroje přírodních látek využitelných v masné výrobě patří například česnek, rozmarýn, tymián, čajovník aj. V této práci byl hodnocen vliv přídavku preparátů z révy vinné a aceroly (malpígie) na údržnost a vybrané technologické a organoleptické vlastnosti. Během tří sérií pokusů uskutečněných na laboratorních a poloprovozních vzorcích tepelně opracovaných masných výrobků byla hodnocena barva v průběhu skladování, míra oxidace lipidů a u výrobků byly analyzovány na senzorické vlastnosti. Z výsledků je patrné, že přídavek preparátů z révy vinné a aceroly mírně pozměnil organoleptické vlastnosti výrobků. Přídavky preparátů mírně zlepšily oxidační stabilitu výrobků. Přídavek aceroly navíc stabilizoval červenou barvu výrobků. Ostatní hodnocené parametry výrobků byly srovnatelné se standardem.
Czech name
VYUŽITÍ ROSTLINNÝCH EXTRAKTŮ VE VÝROBĚ MASNÝCH VÝROBKŮ
Czech description
Při výrobě masných výrobků jsou využívány přídatné látky s různou technologickou funkcí, například barviv, antioxidantů a konzervantů. Konvenčně používané přídatné látky mají řadu nesporných výhod a jsou v mnohých případech jen obtížně nahraditelné, nicméně jejich použití je často negativně přijímáno spotřebiteli. V posledních letech je především z tohoto důvodu kladen důraz na využití barviv, antimikrobiálních a antioxidačních látek z přírodních zdrojů. Mezi pozitivně hodnocené zdroje přírodních látek využitelných v masné výrobě patří například česnek, rozmarýn, tymián, čajovník aj. V této práci byl hodnocen vliv přídavku preparátů z révy vinné a aceroly (malpígie) na údržnost a vybrané technologické a organoleptické vlastnosti. Během tří sérií pokusů uskutečněných na laboratorních a poloprovozních vzorcích tepelně opracovaných masných výrobků byla hodnocena barva v průběhu skladování, míra oxidace lipidů a u výrobků byly analyzovány na senzorické vlastnosti. Z výsledků je patrné, že přídavek preparátů z révy vinné a aceroly mírně pozměnil organoleptické vlastnosti výrobků. Přídavky preparátů mírně zlepšily oxidační stabilitu výrobků. Přídavek aceroly navíc stabilizoval červenou barvu výrobků. Ostatní hodnocené parametry výrobků byly srovnatelné se standardem.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: The development of novel crops to produce of food products with higher nutritional value</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XLVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7592-029-4
ISSN
1802-1433
e-ISSN
1802-1433
Number of pages
5
Pages from-to
"167 "- 171
Publisher name
VŠCHT + VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 28, 2018
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—