Influence of Jerusalem artichoke genotype with respect to inulin content in tubers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F20%3AN0000066" target="_blank" >RIV/60109807:_____/20:N0000066 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vubhb.cz/Userfiles/Files/V%C4%9Bdeck%C3%A9%20pr%C3%A1ce/2020/vedecke_prace_26_2020_sep_svobodova.pdf" target="_blank" >https://www.vubhb.cz/Userfiles/Files/V%C4%9Bdeck%C3%A9%20pr%C3%A1ce/2020/vedecke_prace_26_2020_sep_svobodova.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv genotypu topinamburu s ohledem na obsah inulinu v hlízách
Original language description
Topinambur slunečnice (Helianthus tuberosus L.), dřívější název Topinambur hlíznatý, zkráceně jen topinambur, lidově nazývaný židovské brambory. V posledních letech vzrostl zájem o jeho pěstování. Vzhledem k vysokému obsahu fruktanů inulinového typu jsou hlízy topinamburu klasifikovány jako dietní potraviny. Termín fruktany inulinového typu zahrnuje všechny β lineární fruktany včetně nativního inulinu, oligofruktózy a také specifická kombinace oligofruktózy a inulinu HP. Inulin je fermentován v tlustém střevě, což způsobuje významné změny ve složení střevní mikroflóry se zvýšeným a sníženým počtem bakterií potenciálně podporujících lidské zdraví. Za tímto účelem byl u jednotlivých genotypů sledován obsah inulinu v hlízách topinamburu. Monitorování proběhlo ve výzkumné stanici Valečov za čtyři roky (2016-2019). Za stejných podmínek kultivace bylo pozorováno 15 genotypů. Následně byl vybrán genotyp s nejvyšším obsahem inulinu v hlízách.
Czech name
Vliv genotypu topinamburu s ohledem na obsah inulinu v hlízách
Czech description
Topinambur slunečnice (Helianthus tuberosus L.), dřívější název Topinambur hlíznatý, zkráceně jen topinambur, lidově nazývaný židovské brambory. V posledních letech vzrostl zájem o jeho pěstování. Vzhledem k vysokému obsahu fruktanů inulinového typu jsou hlízy topinamburu klasifikovány jako dietní potraviny. Termín fruktany inulinového typu zahrnuje všechny β lineární fruktany včetně nativního inulinu, oligofruktózy a také specifická kombinace oligofruktózy a inulinu HP. Inulin je fermentován v tlustém střevě, což způsobuje významné změny ve složení střevní mikroflóry se zvýšeným a sníženým počtem bakterií potenciálně podporujících lidské zdraví. Za tímto účelem byl u jednotlivých genotypů sledován obsah inulinu v hlízách topinamburu. Monitorování proběhlo ve výzkumné stanici Valečov za čtyři roky (2016-2019). Za stejných podmínek kultivace bylo pozorováno 15 genotypů. Následně byl vybrán genotyp s nejvyšším obsahem inulinu v hlízách.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vědecké práce
ISSN
1802-940X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
26
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
57-63
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—