All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Mixture of flour and pastry dough

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F22%3AN0000063" target="_blank" >RIV/60109807:_____/22:N0000063 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Směs mouky a těsto pro přípravu pečiva

  • Original language description

    Směs mouky na přípravu pečiva na bázi inulinu. Jedná se o výrobek, který je směsí mouky z jakonu (Smallanthus sonchifolius) a slunečnice topinamburu (Helianthus tuberosus) v poměru 30 : 70 % (jakonová mouka má výrazné až lékořicové aroma a lehce skořicové zabarvení, zatímco topinamburová je méně výrazná s ovocným tónem, světlé barvy: i z tohoto důvodu je obsažena ve větším množství).Výnosy jakonu i topinamburu se pohybují na úrovni 40 až 50 t/ha. Hlízy obsahují velké množství sacharidů (70 až 80 % hmotnosti sušiny), mezi nimiž jsou zastoupeny zejména fruktany, které lze obecně charakterizovat jako rozpustnou nestravitelnou vlákninu. Vzhledem k nestravitelnosti mají fruktany nízkou kalorickou hodnotu. Jsou také klasifikovány jako prebiotika, tzn. látky rezistentní ke gastrické aciditě a hydrolýze zažívacími enzymy, které jsou fermentované intestinální mikroflórou a selektivně stimulují růst nebo aktivitu vybraných bakterií v tlustém střevě, což v důsledku zlepšuje zdravotní stav konzumenta. Z tohoto důvodu jsou používány jako složky funkčních potravin s prebiotickými nebo symbiotickými vlastnostmi. Jedním z fruktanů je inulin (přispívá k prevenci kolorektálního karcinomu, má téměř nulovou kalorickou hodnotu), který celkově optimalizuje hladinu krevní cukru. Z tohoto důvodu je vhodný pro pacienty s diabetes.

  • Czech name

    Směs mouky a těsto pro přípravu pečiva

  • Czech description

    Směs mouky na přípravu pečiva na bázi inulinu. Jedná se o výrobek, který je směsí mouky z jakonu (Smallanthus sonchifolius) a slunečnice topinamburu (Helianthus tuberosus) v poměru 30 : 70 % (jakonová mouka má výrazné až lékořicové aroma a lehce skořicové zabarvení, zatímco topinamburová je méně výrazná s ovocným tónem, světlé barvy: i z tohoto důvodu je obsažena ve větším množství).Výnosy jakonu i topinamburu se pohybují na úrovni 40 až 50 t/ha. Hlízy obsahují velké množství sacharidů (70 až 80 % hmotnosti sušiny), mezi nimiž jsou zastoupeny zejména fruktany, které lze obecně charakterizovat jako rozpustnou nestravitelnou vlákninu. Vzhledem k nestravitelnosti mají fruktany nízkou kalorickou hodnotu. Jsou také klasifikovány jako prebiotika, tzn. látky rezistentní ke gastrické aciditě a hydrolýze zažívacími enzymy, které jsou fermentované intestinální mikroflórou a selektivně stimulují růst nebo aktivitu vybraných bakterií v tlustém střevě, což v důsledku zlepšuje zdravotní stav konzumenta. Z tohoto důvodu jsou používány jako složky funkčních potravin s prebiotickými nebo symbiotickými vlastnostmi. Jedním z fruktanů je inulin (přispívá k prevenci kolorektálního karcinomu, má téměř nulovou kalorickou hodnotu), který celkově optimalizuje hladinu krevní cukru. Z tohoto důvodu je vhodný pro pacienty s diabetes.

Classification

  • Type

    F<sub>uzit</sub> - Utility model

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Patent/design ID

    2022-39845

  • Publisher

    CZ001 -

  • Publisher name

    Industrial Property Office

  • Place of publication

    Prague

  • Publication country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Date of acceptance

  • Owner name

    Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o.

  • Method of use

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Usage type

    V - Výsledek je využíván vlastníkem