Mixture of flour and pastry dough
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F22%3AN0000063" target="_blank" >RIV/60109807:_____/22:N0000063 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Směs mouky a těsto pro přípravu pečiva
Original language description
Směs mouky na přípravu pečiva na bázi inulinu. Jedná se o výrobek, který je směsí mouky z jakonu (Smallanthus sonchifolius) a slunečnice topinamburu (Helianthus tuberosus) v poměru 30 : 70 % (jakonová mouka má výrazné až lékořicové aroma a lehce skořicové zabarvení, zatímco topinamburová je méně výrazná s ovocným tónem, světlé barvy: i z tohoto důvodu je obsažena ve větším množství).Výnosy jakonu i topinamburu se pohybují na úrovni 40 až 50 t/ha. Hlízy obsahují velké množství sacharidů (70 až 80 % hmotnosti sušiny), mezi nimiž jsou zastoupeny zejména fruktany, které lze obecně charakterizovat jako rozpustnou nestravitelnou vlákninu. Vzhledem k nestravitelnosti mají fruktany nízkou kalorickou hodnotu. Jsou také klasifikovány jako prebiotika, tzn. látky rezistentní ke gastrické aciditě a hydrolýze zažívacími enzymy, které jsou fermentované intestinální mikroflórou a selektivně stimulují růst nebo aktivitu vybraných bakterií v tlustém střevě, což v důsledku zlepšuje zdravotní stav konzumenta. Z tohoto důvodu jsou používány jako složky funkčních potravin s prebiotickými nebo symbiotickými vlastnostmi. Jedním z fruktanů je inulin (přispívá k prevenci kolorektálního karcinomu, má téměř nulovou kalorickou hodnotu), který celkově optimalizuje hladinu krevní cukru. Z tohoto důvodu je vhodný pro pacienty s diabetes.
Czech name
Směs mouky a těsto pro přípravu pečiva
Czech description
Směs mouky na přípravu pečiva na bázi inulinu. Jedná se o výrobek, který je směsí mouky z jakonu (Smallanthus sonchifolius) a slunečnice topinamburu (Helianthus tuberosus) v poměru 30 : 70 % (jakonová mouka má výrazné až lékořicové aroma a lehce skořicové zabarvení, zatímco topinamburová je méně výrazná s ovocným tónem, světlé barvy: i z tohoto důvodu je obsažena ve větším množství).Výnosy jakonu i topinamburu se pohybují na úrovni 40 až 50 t/ha. Hlízy obsahují velké množství sacharidů (70 až 80 % hmotnosti sušiny), mezi nimiž jsou zastoupeny zejména fruktany, které lze obecně charakterizovat jako rozpustnou nestravitelnou vlákninu. Vzhledem k nestravitelnosti mají fruktany nízkou kalorickou hodnotu. Jsou také klasifikovány jako prebiotika, tzn. látky rezistentní ke gastrické aciditě a hydrolýze zažívacími enzymy, které jsou fermentované intestinální mikroflórou a selektivně stimulují růst nebo aktivitu vybraných bakterií v tlustém střevě, což v důsledku zlepšuje zdravotní stav konzumenta. Z tohoto důvodu jsou používány jako složky funkčních potravin s prebiotickými nebo symbiotickými vlastnostmi. Jedním z fruktanů je inulin (přispívá k prevenci kolorektálního karcinomu, má téměř nulovou kalorickou hodnotu), který celkově optimalizuje hladinu krevní cukru. Z tohoto důvodu je vhodný pro pacienty s diabetes.
Classification
Type
F<sub>uzit</sub> - Utility model
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Patent/design ID
2022-39845
Publisher
CZ001 -
Publisher name
Industrial Property Office
Place of publication
Prague
Publication country
CZ - CZECH REPUBLIC
Date of acceptance
—
Owner name
Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o.
Method of use
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Usage type
V - Výsledek je využíván vlastníkem