The efficiency of selected essential oils on Helminthosporium solani causing potato silver scurf
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F22%3AN0000079" target="_blank" >RIV/60109807:_____/22:N0000079 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62156489:43210/22:43922388
Result on the web
<a href="http://www.vubhb.cz" target="_blank" >http://www.vubhb.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Účinnost vybraných esenciálních olejů na Helminthosporium solani způsobující stříbřitost slupky bramboru
Original language description
Stříbřitost slupky bramboru, způsobená houbou Helminthosporium solani Durieu & Mont., (1849), je v posledních letech důležitá skládková choroba bramboru (Solanum tuberosum L.) snižující především tržní hodnotu hlíz. Kontrola onemocnění pomocí fungicidů zůstává obtížná. Ekologickou alternativou je využití esenciálních olejů (EO). Cílem experimentů bylo zjištění vlivu vybraných EO (D-carvone (R)-(+)-limonene, carvacrol, cinamaldehyd, L-linalool, eucalyptol, L-menthol) na růst H. solani pomocí in vitro testů (disková difuzní metoda). Antifungální aktivita byla stanovena při koncentraci 0–1600 ppm. Všechny hodnocené EO měly vliv na inhibici růstu H. solani. Mezi kontrolou a jednotlivými koncentracemi EO byly zjištěny většinou statisticky významné rozdíly. Antifungální aktivita jednotlivých EO se však lišila. Nejsilnější vliv na inhibici růstu mycelia prokázal carvacrol a cinamaldehyd, dále potom L-linalool, L-menthol a D-carvone, nejnižší naopak limonene a eucalyptol.
Czech name
Účinnost vybraných esenciálních olejů na Helminthosporium solani způsobující stříbřitost slupky bramboru
Czech description
Stříbřitost slupky bramboru, způsobená houbou Helminthosporium solani Durieu & Mont., (1849), je v posledních letech důležitá skládková choroba bramboru (Solanum tuberosum L.) snižující především tržní hodnotu hlíz. Kontrola onemocnění pomocí fungicidů zůstává obtížná. Ekologickou alternativou je využití esenciálních olejů (EO). Cílem experimentů bylo zjištění vlivu vybraných EO (D-carvone (R)-(+)-limonene, carvacrol, cinamaldehyd, L-linalool, eucalyptol, L-menthol) na růst H. solani pomocí in vitro testů (disková difuzní metoda). Antifungální aktivita byla stanovena při koncentraci 0–1600 ppm. Všechny hodnocené EO měly vliv na inhibici růstu H. solani. Mezi kontrolou a jednotlivými koncentracemi EO byly zjištěny většinou statisticky významné rozdíly. Antifungální aktivita jednotlivých EO se však lišila. Nejsilnější vliv na inhibici růstu mycelia prokázal carvacrol a cinamaldehyd, dále potom L-linalool, L-menthol a D-carvone, nejnižší naopak limonene a eucalyptol.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21010083" target="_blank" >QK21010083: Ecological protection of ware potatoes as a healthy vegetable against selected soilborne and seedborne pathogens</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
70
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
141-148
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—