All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Potential of essential oils and their components in the ecological protection of potato tubers against storage pathogens

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F24%3AN0000038" target="_blank" >RIV/60109807:_____/24:N0000038 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/62156489:43210/24:43926577

  • Result on the web

    <a href="http://www.vubhb.cz" target="_blank" >http://www.vubhb.cz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Potenciál esenciálních olejů a jejich složek v ekologické ochraně hlíz bramboru proti skládkovým patogenům

  • Original language description

    Cílem certifikované metodiky bylo zjištění vlivu vybraných esenciálních olejů (EO) a jejich složek na houbové a bakteriální patogeny bramboru přenášené půdou a sadbou pomocí in vitro a in vivo experimentů (moření a fumigace). Jednalo se o skládkové houby Helminthosporium solani (stříbřitost slupky bramboru), Fusarium solani var. coeruleum (fusariová hniloba bramboru) a Phoma foveata (fomová hniloba bramboru) a pektinolytické bakterie Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum, Pectobacterium atrosepticum a Dickeya solani (měkká hniloba hlíz bramboru). Byl posouzen potenciál využití EO a jejich složek pro biologickou ochranu hlíz bramboru před důležitými houbovými a bakteriálními patogeny během skladování. Dílčím cílem bylo organoleptické vyhodnocení po ošetření hlíz formou moření a fumigace.

  • Czech name

    Potenciál esenciálních olejů a jejich složek v ekologické ochraně hlíz bramboru proti skládkovým patogenům

  • Czech description

    Cílem certifikované metodiky bylo zjištění vlivu vybraných esenciálních olejů (EO) a jejich složek na houbové a bakteriální patogeny bramboru přenášené půdou a sadbou pomocí in vitro a in vivo experimentů (moření a fumigace). Jednalo se o skládkové houby Helminthosporium solani (stříbřitost slupky bramboru), Fusarium solani var. coeruleum (fusariová hniloba bramboru) a Phoma foveata (fomová hniloba bramboru) a pektinolytické bakterie Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum, Pectobacterium atrosepticum a Dickeya solani (měkká hniloba hlíz bramboru). Byl posouzen potenciál využití EO a jejich složek pro biologickou ochranu hlíz bramboru před důležitými houbovými a bakteriálními patogeny během skladování. Dílčím cílem bylo organoleptické vyhodnocení po ošetření hlíz formou moření a fumigace.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK21010083" target="_blank" >QK21010083: Ecological protection of ware potatoes as a healthy vegetable against selected soilborne and seedborne pathogens</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    praktické informace č. 92

  • Regulation ID

    UKZUZ 207200/2024

  • Technical parameters

    Byla uzavřena smlouva o implementaci metodiky se společností Vesa Velhartice, a.s.

  • Economical parameters

    Druhy rodu Fusarium a P. foveata způsobující hniloby hlíz mohou být za určitých podmínek příčinou významných ekonomických ztrát při skladování hlíz. Druhy rodu Fusarium mohou potenciálně způsobit velké ztráty na výnosu odhadované v průměru od 6 do 25 % s infekcí až během skladování 60 % a mohou zhoršit zároveň i kvalitu hlíz. Při ztrátě 1% během skladování je to cca 10 kg/t. Při průměrné ceně konzumních nepraných brambor 6,50 Kč/kg se jedná o ztrátu 65 Kč/t. Při průměrné ceně sadbových brambor 8,30 Kč/kg se jedná o ztrátu 83 Kč/t. Rovněž bakterie způsobující bakteriální měkkou hnilobu hlíz bramboru mohou značně snížit výnos a kvalitu hlíz. Výrazné ztráty mohou vzniknout během skladování a při manipulaci s hlízami. Ztráty způsobené pektinolytickými bakteriemi rodu Pectobacterium a Dickeya během skladování se odhadují na cca 5 % (cca 50 kg/t). Při průměrné ceně konzumních nepraných brambor 6,50 Kč/kg se jedná o ztrátu 325 Kč/t. Při průměrné ceně sadbových brambor 8,30 Kč/kg se jedná o ztrátu 415 Kč/t.

  • Certification body designation

    ÚKZÚZ

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů