Potential of essential oils and their components in the ecological protection of potato tubers against storage pathogens
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F24%3AN0000038" target="_blank" >RIV/60109807:_____/24:N0000038 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62156489:43210/24:43926577
Result on the web
<a href="http://www.vubhb.cz" target="_blank" >http://www.vubhb.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Potenciál esenciálních olejů a jejich složek v ekologické ochraně hlíz bramboru proti skládkovým patogenům
Original language description
Cílem certifikované metodiky bylo zjištění vlivu vybraných esenciálních olejů (EO) a jejich složek na houbové a bakteriální patogeny bramboru přenášené půdou a sadbou pomocí in vitro a in vivo experimentů (moření a fumigace). Jednalo se o skládkové houby Helminthosporium solani (stříbřitost slupky bramboru), Fusarium solani var. coeruleum (fusariová hniloba bramboru) a Phoma foveata (fomová hniloba bramboru) a pektinolytické bakterie Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum, Pectobacterium atrosepticum a Dickeya solani (měkká hniloba hlíz bramboru). Byl posouzen potenciál využití EO a jejich složek pro biologickou ochranu hlíz bramboru před důležitými houbovými a bakteriálními patogeny během skladování. Dílčím cílem bylo organoleptické vyhodnocení po ošetření hlíz formou moření a fumigace.
Czech name
Potenciál esenciálních olejů a jejich složek v ekologické ochraně hlíz bramboru proti skládkovým patogenům
Czech description
Cílem certifikované metodiky bylo zjištění vlivu vybraných esenciálních olejů (EO) a jejich složek na houbové a bakteriální patogeny bramboru přenášené půdou a sadbou pomocí in vitro a in vivo experimentů (moření a fumigace). Jednalo se o skládkové houby Helminthosporium solani (stříbřitost slupky bramboru), Fusarium solani var. coeruleum (fusariová hniloba bramboru) a Phoma foveata (fomová hniloba bramboru) a pektinolytické bakterie Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum, Pectobacterium atrosepticum a Dickeya solani (měkká hniloba hlíz bramboru). Byl posouzen potenciál využití EO a jejich složek pro biologickou ochranu hlíz bramboru před důležitými houbovými a bakteriálními patogeny během skladování. Dílčím cílem bylo organoleptické vyhodnocení po ošetření hlíz formou moření a fumigace.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21010083" target="_blank" >QK21010083: Ecological protection of ware potatoes as a healthy vegetable against selected soilborne and seedborne pathogens</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
praktické informace č. 92
Regulation ID
UKZUZ 207200/2024
Technical parameters
Byla uzavřena smlouva o implementaci metodiky se společností Vesa Velhartice, a.s.
Economical parameters
Druhy rodu Fusarium a P. foveata způsobující hniloby hlíz mohou být za určitých podmínek příčinou významných ekonomických ztrát při skladování hlíz. Druhy rodu Fusarium mohou potenciálně způsobit velké ztráty na výnosu odhadované v průměru od 6 do 25 % s infekcí až během skladování 60 % a mohou zhoršit zároveň i kvalitu hlíz. Při ztrátě 1% během skladování je to cca 10 kg/t. Při průměrné ceně konzumních nepraných brambor 6,50 Kč/kg se jedná o ztrátu 65 Kč/t. Při průměrné ceně sadbových brambor 8,30 Kč/kg se jedná o ztrátu 83 Kč/t. Rovněž bakterie způsobující bakteriální měkkou hnilobu hlíz bramboru mohou značně snížit výnos a kvalitu hlíz. Výrazné ztráty mohou vzniknout během skladování a při manipulaci s hlízami. Ztráty způsobené pektinolytickými bakteriemi rodu Pectobacterium a Dickeya během skladování se odhadují na cca 5 % (cca 50 kg/t). Při průměrné ceně konzumních nepraných brambor 6,50 Kč/kg se jedná o ztrátu 325 Kč/t. Při průměrné ceně sadbových brambor 8,30 Kč/kg se jedná o ztrátu 415 Kč/t.
Certification body designation
ÚKZÚZ
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů