All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Monitoring of Superoxiddismutase Enzyme Activity in Barley Grain and Malt Barley Grain as a Source of Natural Antioxidants and Nutraceutics Beneficial to Health

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F05%3A%230000121" target="_blank" >RIV/60193697:_____/05:#0000121 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Monitoring of Superoxiddismutase Enzyme Activity in Barley Grain and Malt Barley Grain as a Source of Natural Antioxidants and Nutraceutics Beneficial to Health

  • Original language description

    The aim of the work was modification of superoxidedismutase (SOD) enzyme activity analysis in barley grain and identical malts. The Ransod sets from company Randox were used for enzyme determination in blood samples. This method is considerably faster and make possible to differentiate grains and malts of spring barley according their origin. SOD is classified as nature antioxidants and enzyme plays a significant role at detoxication of products of molecular oxygen degradation. The largest rate of SOD occurs in embryo of barley grain. Its presence in barley grain and malt thus inhibits rancidity of grain during storage and undesirable beer flavour.

  • Czech name

    Sledování aktivity superoxidismutázy v zrnu a sladu ječmene

  • Czech description

    Cílem práce byla modifikace stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy (SOD) v zrnu ječmene a identických sladech. Pro modifikaci stanovení byly použity sety Ransod od firmy Randox určené pro analýzu tohoto enzymu ve vzorku krve. Tato modifikovaná metodika je podstatně rychlejší a umožňuje diferencovat zrno i slad jarního ječmene podle původu. SOD patří do skupiny přírodních antioxidantů a má významnou funkci při detoxikaci produktů rozpadu molekulárního kyslíku. Největší podíl SOD se vyskytuje v embryu zrna ječmene. Jeho přítomnost v zrnu a sladu zabraňuje žluknutí během skladování, ale také nežádoucím příchutím v pivu.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Vitamins 2005 - Targeted Nutritional Therapy

  • ISBN

    80-7194-748-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    1

  • Pages from-to

    83

  • Publisher name

    Univerzita Pardubice

  • Place of publication

    Pardubice

  • Event location

    Pardubice

  • Event date

    Sep 14, 2005

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article