Monitoring of Superoxiddismutase Enzyme Activity in Barley Grain and Malt Barley Grain as a Source of Natural Antioxidants and Nutraceutics Beneficial to Health
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F05%3A%230000121" target="_blank" >RIV/60193697:_____/05:#0000121 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Monitoring of Superoxiddismutase Enzyme Activity in Barley Grain and Malt Barley Grain as a Source of Natural Antioxidants and Nutraceutics Beneficial to Health
Original language description
The aim of the work was modification of superoxidedismutase (SOD) enzyme activity analysis in barley grain and identical malts. The Ransod sets from company Randox were used for enzyme determination in blood samples. This method is considerably faster and make possible to differentiate grains and malts of spring barley according their origin. SOD is classified as nature antioxidants and enzyme plays a significant role at detoxication of products of molecular oxygen degradation. The largest rate of SOD occurs in embryo of barley grain. Its presence in barley grain and malt thus inhibits rancidity of grain during storage and undesirable beer flavour.
Czech name
Sledování aktivity superoxidismutázy v zrnu a sladu ječmene
Czech description
Cílem práce byla modifikace stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy (SOD) v zrnu ječmene a identických sladech. Pro modifikaci stanovení byly použity sety Ransod od firmy Randox určené pro analýzu tohoto enzymu ve vzorku krve. Tato modifikovaná metodika je podstatně rychlejší a umožňuje diferencovat zrno i slad jarního ječmene podle původu. SOD patří do skupiny přírodních antioxidantů a má významnou funkci při detoxikaci produktů rozpadu molekulárního kyslíku. Největší podíl SOD se vyskytuje v embryu zrna ječmene. Jeho přítomnost v zrnu a sladu zabraňuje žluknutí během skladování, ale také nežádoucím příchutím v pivu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Vitamins 2005 - Targeted Nutritional Therapy
ISBN
80-7194-748-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
83
Publisher name
Univerzita Pardubice
Place of publication
Pardubice
Event location
Pardubice
Event date
Sep 14, 2005
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—