Analytical determination of superoxidedismutase enzyme activity in grain and malt of barley
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00084425" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00084425 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení aktivity enzymu superoxiddismutázy v zrnu a sladu ječmene
Original language description
Cílem této práce byla modifikace stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy (SOD) v zrnu ječmene a identických sladech. Pro modifikaci stanovení jsme použili sety Ransod od firmy Randox, které jsou určeny pro analýzu tohoto enzymu ve vzorku krve. Tatomodifikovaná metodika je podstatně rychlejší a umožňuje diferencovat zrno i slad jarního ječmene podle původu. SOD patří do skupiny přírodních antioxidantů a má významnou funkci při detoxikaci produktů rozpadu molekulárního kyslíku. Největší podíl SOD sevyskytuje v embryu zrna ječmene. Jeho přítomnost v zrnu a sladu zabraňuje žluknutí během skladování, ale také nežádoucím příchutím v pivu. V zrnu i ve sladu měly shodně nejvyšší aktivitu SOD linie Wabet x Washonubet (v zrnu 104,93 a sladu 152,42 U/g sušiny) a odrůda Annabell (104,65 a 147,21 U/g sušiny), zatímco nejnižší aktivitu jsme zjistili u linie KM 1910 (73,15 a 88,16 U/g sušiny) a odrůdy Tolar (74,34 a 96,44 U/g sušiny).
Czech name
Stanovení aktivity enzymu superoxiddismutázy v zrnu a sladu ječmene
Czech description
Cílem této práce byla modifikace stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy (SOD) v zrnu ječmene a identických sladech. Pro modifikaci stanovení jsme použili sety Ransod od firmy Randox, které jsou určeny pro analýzu tohoto enzymu ve vzorku krve. Tatomodifikovaná metodika je podstatně rychlejší a umožňuje diferencovat zrno i slad jarního ječmene podle původu. SOD patří do skupiny přírodních antioxidantů a má významnou funkci při detoxikaci produktů rozpadu molekulárního kyslíku. Největší podíl SOD sevyskytuje v embryu zrna ječmene. Jeho přítomnost v zrnu a sladu zabraňuje žluknutí během skladování, ale také nežádoucím příchutím v pivu. V zrnu i ve sladu měly shodně nejvyšší aktivitu SOD linie Wabet x Washonubet (v zrnu 104,93 a sladu 152,42 U/g sušiny) a odrůda Annabell (104,65 a 147,21 U/g sušiny), zatímco nejnižší aktivitu jsme zjistili u linie KM 1910 (73,15 a 88,16 U/g sušiny) a odrůdy Tolar (74,34 a 96,44 U/g sušiny).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
CE - Biochemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
MendelNet´05 Agro
ISBN
80-7157-905-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
19-19
Publisher name
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
MZLU Brno
Event date
Nov 29, 2005
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—