All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of superoxiddismutase enzyme activity in the grain and malting barley

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F05%3A%230000318" target="_blank" >RIV/60193697:_____/05:#0000318 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Determination of superoxiddismutase enzyme activity in the grain and malting barley

  • Original language description

    The aim of the work was modification of superoxidedismutase (SOD) enzyme activity analysis in barley grain and identical malts. The Ransod sets from company Randox were used for enzyme determination in blood samples. This method is considerably faster and make possible to differentiate grains and malts of spring barley according their origin. SOD is classified as nature antioxidants and enzyme plays a significant role at detoxication of products of molecular oxygen degradation. Largest rate of SOD occurs in embryo of barley grain. Its presence in barley grain and malt thus inhibits rancidity of grain during storage and undesirable beer flavour. The line Wb x Wsnb (in grain-104,93 and malt 152,42 U/g dry matter) and the variety Annabell (104,65 a 147,21U/g dry matter) had the highest activity of SOD in grain and malt of barley while the lowest activity was measured in the line KM 1910 (73,15 a 88,16 U/g dry matter)

  • Czech name

    Stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy v zrnu a sladu ječmene

  • Czech description

    Cílem této práce byla modifikace stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy (SOD) v zrnu ječmene a identických sladech. Pro modifikaci stanovení jsme použili sety Ransod od firmy Randox, které jsou určeny pro analýzu tohoto enzymu ve vzorku krve. Tatomodifikovaná metodika je podstatně rychlejší a umožňuje diferencovat zrno i slad jarního ječmene podle původu. SOD patří do skupiny přírodních antioxidantů a má významnou funkci při detoxikaci produktů rozpadu molekulárního kyslíku. Největší podíl SOD sevyskytuje v embryu zrna ječmene. Jeho přítomnost v zrnu a sladu zabraňuje žluknutí během skladování, ale také nežádoucím příchutím v pivu. V zrnu i ve sladu měly shodně nejvyšší aktivitu SOD linie Wabet x Washonubet (v zrnu 104,93 a sladu 152,42 U/g sušiny) a odrůda Annabell (104,65 a 147,21 U/g sušiny), zatímco nejnižší aktivitu jsme zjistili u linie KM 1910 (73,15 a 88,16 U/g sušiny) a odrůdy Tolar (74,34 a 96,44 U/g sušiny).

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    MendelNet 05 Agro

  • ISBN

    80-7157-905-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    1

  • Pages from-to

    19

  • Publisher name

    MZLU

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Nov 29, 2005

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article