Enzyme superoxide dismutase in grain of barley and malt
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00094146" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00094146 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Enzym superoxid dismutasa v zrnu ječmene a sladu
Original language description
Cílem práce byla modifikace stanovení aktivity enzymu superoxid dismutasa (EC 1.15.1.1) (SOD) pomocí soupravy Ransod na vzorky zrna ječmene a sladu. SOD patří do skupiny přírodních antioxidantů a má významnou funkci při detoxikaci produktů rozpadu molekulárního kyslíku. Největší podíl SOD se vyskytuje v embryu zrna ječmene. Jeho přítomnost v zrnu a sladu zabraňuje žluknutí během skladování, ale také nežádoucím příchutím v pivu. Souprava Ransod je určena pro stanovení SOD ve vzorku krve a doposud nebylavyužita pro stanovení aktivity SOD v rostlinném materiálu, resp. v zrnu a sladu, jednalo se tedy o první aplikaci soupravy Ransod pro stanovení SOD v zrnu a sladu. Podstata této soupravy spočívá v reakci xantinu a xanthin oxidasy, které vytvoří superoxidový radikál reagující s tetrazoliovou solí na červené zbarvení. Touto metodou byla stanovena aktivita enzymu ve vzorcích zrna a sladu u 20 odrůd a linií ječmene ze dvou systémů pěstování, a to s chemickým ošetřením a bez chemického ošetře
Czech name
Enzym superoxid dismutasa v zrnu ječmene a sladu
Czech description
Cílem práce byla modifikace stanovení aktivity enzymu superoxid dismutasa (EC 1.15.1.1) (SOD) pomocí soupravy Ransod na vzorky zrna ječmene a sladu. SOD patří do skupiny přírodních antioxidantů a má významnou funkci při detoxikaci produktů rozpadu molekulárního kyslíku. Největší podíl SOD se vyskytuje v embryu zrna ječmene. Jeho přítomnost v zrnu a sladu zabraňuje žluknutí během skladování, ale také nežádoucím příchutím v pivu. Souprava Ransod je určena pro stanovení SOD ve vzorku krve a doposud nebylavyužita pro stanovení aktivity SOD v rostlinném materiálu, resp. v zrnu a sladu, jednalo se tedy o první aplikaci soupravy Ransod pro stanovení SOD v zrnu a sladu. Podstata této soupravy spočívá v reakci xantinu a xanthin oxidasy, které vytvoří superoxidový radikál reagující s tetrazoliovou solí na červené zbarvení. Touto metodou byla stanovena aktivita enzymu ve vzorcích zrna a sladu u 20 odrůd a linií ječmene ze dvou systémů pěstování, a to s chemickým ošetřením a bez chemického ošetře
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
54
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
7-14
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—