Antioxidant properties of hops and hop produ
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F07%3A%230000439" target="_blank" >RIV/60193697:_____/07:#0000439 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Antioxidant properties of hops and hop produ
Original language description
Antioxidant activity was determined in a collection of Czech and foreign hop varieties. Differences in the AOX values between ihop varieties were determined. The highest antioxidant activity (70 - 80 % rel.) was measured in Saaz hops and the variety Spalter Select. Antioxidant activity in most varieties moved in the scope of 40 to 60 % rel. Part of AOX of hops is lost in the course of drying. The loss does not usually exceed 5 %. Drying also resulted in decrease of polyphenol compounds. Drying in belt and chamber kilns is comparable from the point of view of hop AOX. Milling of hops for pellets production had no significant effect on antioxidant activity. The same holds true for pelletizing of ground hops. Antioxidant activity of hops decreased in thecourse of storage in dependence on temperature and hop forms (raw hops, pellets). Temperature has no effect on antoxidant activity of hop pellets packed in a multi-layer foil without air access.
Czech name
Antioxidační vlastnosti chmele a chmelových produktů
Czech description
Antioxidační aktivita chmelů byla stanovena na souboru českých i zahraničních odrůd. Mezi odrůdami chmele byly prokázány rozdíly v antioxidační aktivitě, nejvyšší hodnoty (70 - 80 % rel.) byly naměřeny v Žateckém červeňáku a odrůdě Spalter Select. U většiny ostatních odrůd se hodnoty pohybovaly v rozmezí 40 až 60 % rel. Sušením chmele se antioxidační aktivita snižuje, ztráta zpravidla nepřekračuje 5% hodnoty. Sušení se projevilo i úbytkem polyfenolových látek. Mezi komorovou a pásovou sušárnou nebyl z hlediska antioxidační aktivity chmele zjištěn podstatný rozdíl. Mletí chmele pro granulaci nemá významný vliv na antioxidační aktivitu. Rovněž granulací mletého chmele se antioxidační aktivita prokazatelným způsobem nemění. V průběhu skladování chmele dochází k poklesu antioxidační aktivity různou rychlostí v závislosti na teplotě a formě chmele. Teplota nemá prokazatelný vliv na antioxidační aktivitu granulí, zabalených do vícevrstvé fólie bez přístupu vzduchu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B44061" target="_blank" >1B44061: Application of modern methods of antioxidant activity determination to assessement of hop quality and sensorial stability of beer.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Proceedings of the Technical Commission IHGC. Yakima, USA, August 2007
ISBN
—
ISSN
0303-9056
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
1-4
Publisher name
Technical Commission IHGC
Place of publication
Yakima
Event location
Yakima, USA
Event date
Aug 1, 2007
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—