All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Antioxidant properties of hops and hop produ

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F07%3A%230000439" target="_blank" >RIV/60193697:_____/07:#0000439 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Antioxidant properties of hops and hop produ

  • Original language description

    Antioxidant activity was determined in a collection of Czech and foreign hop varieties. Differences in the AOX values between ihop varieties were determined. The highest antioxidant activity (70 - 80 % rel.) was measured in Saaz hops and the variety Spalter Select. Antioxidant activity in most varieties moved in the scope of 40 to 60 % rel. Part of AOX of hops is lost in the course of drying. The loss does not usually exceed 5 %. Drying also resulted in decrease of polyphenol compounds. Drying in belt and chamber kilns is comparable from the point of view of hop AOX. Milling of hops for pellets production had no significant effect on antioxidant activity. The same holds true for pelletizing of ground hops. Antioxidant activity of hops decreased in thecourse of storage in dependence on temperature and hop forms (raw hops, pellets). Temperature has no effect on antoxidant activity of hop pellets packed in a multi-layer foil without air access.

  • Czech name

    Antioxidační vlastnosti chmele a chmelových produktů

  • Czech description

    Antioxidační aktivita chmelů byla stanovena na souboru českých i zahraničních odrůd. Mezi odrůdami chmele byly prokázány rozdíly v antioxidační aktivitě, nejvyšší hodnoty (70 - 80 % rel.) byly naměřeny v Žateckém červeňáku a odrůdě Spalter Select. U většiny ostatních odrůd se hodnoty pohybovaly v rozmezí 40 až 60 % rel. Sušením chmele se antioxidační aktivita snižuje, ztráta zpravidla nepřekračuje 5% hodnoty. Sušení se projevilo i úbytkem polyfenolových látek. Mezi komorovou a pásovou sušárnou nebyl z hlediska antioxidační aktivity chmele zjištěn podstatný rozdíl. Mletí chmele pro granulaci nemá významný vliv na antioxidační aktivitu. Rovněž granulací mletého chmele se antioxidační aktivita prokazatelným způsobem nemění. V průběhu skladování chmele dochází k poklesu antioxidační aktivity různou rychlostí v závislosti na teplotě a formě chmele. Teplota nemá prokazatelný vliv na antioxidační aktivitu granulí, zabalených do vícevrstvé fólie bez přístupu vzduchu.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1B44061" target="_blank" >1B44061: Application of modern methods of antioxidant activity determination to assessement of hop quality and sensorial stability of beer.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Proceedings of the Technical Commission IHGC. Yakima, USA, August 2007

  • ISBN

  • ISSN

    0303-9056

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    1-4

  • Publisher name

    Technical Commission IHGC

  • Place of publication

    Yakima

  • Event location

    Yakima, USA

  • Event date

    Aug 1, 2007

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article