All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Changes in antioxidant properties of hops in the course of drying, pelletizing and storage

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F07%3A8P004760" target="_blank" >RIV/14864347:_____/07:8P004760 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Changes in antioxidant properties of hops in the course of drying, pelletizing and storage

  • Original language description

    Part of antioxidant activity of hops is irreversibly lost in the course of drying. The loss does not usually exceed 5 % of the original RA-DPPH value. Drying also resulted in decrease of polyphenol compounds. Drying in belt and chamber kilns is comparable from the point of view of preserving hop antioxidant properties. Results of determination of antioxidant activity in hot water extracts of raw hops and ground hops are comparable and statistically non-significant. The same holds true for pelletizing ofground hops. Antioxidant activity of hops decline in the course of long-term storage in dependence on storage temperature and hop forms (raw hops, pellets). Storage temperature has no effect on antioxidant activity of hop pellets packed in a multi-layerfoil without air access.

  • Czech name

    Změny antioxidačních vlastností chmele v průběhu sušení, peletizace a skladování

  • Czech description

    Sušením zeleného chmele se část antioxidační aktivity nevratně ztrácí. Ztráta zpravidla nepřekračuje 5% původní hodnoty (RADPPH). Sušení se projevilo i úbytkem polyfenolových látek. Mezi sušením v komorové a pásové sušárně nebyl, z hlediska zachování antioxidačních vlastností chmele, zjištěn podstatný rozdíl Výsledky stanovení antioxidační aktivity v horkovodním výluhu hlávkových a mletých chmelů jsou srovnatelné a rozdíly statisticky neprůkazné. Rovněž granulací mletého chmele se jeho redukční aktivitaprokazatelným způsobem nemění. V průběhu dlouhodobého skladování chmele dochází k poklesu antioxidačních aktivit s různou rychlostí v závislosti na teplotě skladování a formě chmele. Skladovací teplota nemá prokazatelný vliv na antioxidační aktivitu granulovaných chmelů, zabalených do vícevrstvé fólie bez přístupu vzduchu.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1B44061" target="_blank" >1B44061: Application of modern methods of antioxidant activity determination to assessement of hop quality and sensorial stability of beer.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Proceedings of the Scientific Commission IHGC, Tettnang, Germany, 2007

  • ISBN

  • ISSN

    1814-2192

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    45-48

  • Publisher name

  • Place of publication

    Tettnang, Germany

  • Event location

    Tettnang, Germany

  • Event date

    Jan 1, 2007

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article