Changes in antioxidative properties of hops in the course of drying, milling and storage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F07%3A%230000428" target="_blank" >RIV/60193697:_____/07:#0000428 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Changes in antioxidative properties of hops in the course of drying, milling and storage
Original language description
Part of antioxidant activity of hops is irreversibly lost in the course of drying. The loss does not usually exceed 5 % of the original RA-DPPH value. Drying also resulted in decrease of polyphenol compounds. Drying in belt and chamber kilns is comparable from the point of view of preserving hop antioxidant properties. Results of determination of antioxidant activity in hot water extracts of raw hops and ground hops are comparable and statistically non-significant. The same holds true for pelletizing ofground hops. Antioxidant activity of hops decline in the course of long-term storage in dependence on storage temperature and hop forms (raw hops, pellets). Storage temperature has no effect on antioxidant activity of hop pellets packed in a multi-layerfoil without air access.
Czech name
Změny antioxidačních vlastností chmele při sušení, mletí, granulaci a skladování
Czech description
Sušením zeleného chmele se část antioxidační aktivity nevratně ztrácí. Ztráta zpravidla nepřekračuje 5% původní hodnoty (RADPPH). Sušení se projevilo i úbytkem polyfenolových látek. Mezi sušením v komorové a pásové sušárně nebyl, z hlediska zachování antioxidačních vlastností chmele, zjištěn podstatný rozdíl Výsledky stanovení antioxidační aktivity v horkovodním výluhu hlávkových a mletých chmelů jsou srovnatelné a rozdíly statisticky neprůkazné. Rovněž granulací mletého chmele se jeho redukční aktivitaprokazatelným způsobem nemění. V průběhu dlouhodobého skladování chmele dochází k poklesu antioxidačních aktivit s různou rychlostí v závislosti na teplotě skladování a formě chmele. Skladovací teplota nemá prokazatelný vliv na antioxidační aktivitu granulovaných chmelů, zabalených do vícevrstvé fólie bez přístupu vzduchu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B44061" target="_blank" >1B44061: Application of modern methods of antioxidant activity determination to assessement of hop quality and sensorial stability of beer.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Volume of the periodical
53
Issue of the periodical within the volume
9
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
266-272
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—