All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Changes in antioxidant properties of hops in the course of drying, pelletizing and storage

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F07%3A%230000422" target="_blank" >RIV/60193697:_____/07:#0000422 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Changes in antioxidant properties of hops in the course of drying, pelletizing and storage

  • Original language description

    Total antioxidant activity of hops was measured in the course of drying, pelletizing and storage by monitoring the loss of optical density of 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) radical in hot water hop extracts. Samples were withdrawn at different phases of green hops processing. A part of antioxidative activity of hops is irreversibly lost in the course of drying. The loss does not usually exceed 5 % of origin antioxidant activity value. Drying in belt and chamber kilns are comparable from the pointof view of hops antioxidative properties conservation. Grinding and pelletizing has no conclusive effect on antioxidative status of hops. Antioxidative activities of hops declines in the course of long-term storage in dependence on storage temperature and hop form (raw hops, pellets). Storage temperature has no effect on antioxidative activity of hop pellets packed in multi-layer foil without air access.

  • Czech name

    Změny antioxidačních vlastností chmele v průběhu sušení, peletizace a skladování

  • Czech description

    Antioxidační aktivita chmele byla měřena v průběhu sušení, granulace a skladování monitorováním poklesu absorbance stabilního radikálu 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazylu (DPPH) v horkovodních chmelových extraktech. Vzorky chmelů byly odebírány v různých fázích zpracování sušeného chmele. Bylo zjištěno, že část antioxidační aktivity se nevratně ztrácí při sušení. Sušení v komorové a pásové sušárně je z hlediska konzervace antioxidačních vlastností chmele srovnatelné. Mletí sušeného hlávkového chmele a následná granula-ce nemají prokazatelný vliv na antioxidační stav chmele. Antioxidační aktivita chmele klesá v průběhu stárnutí v závislosti na teplotě a formě chmele (hlávky, balené granule).

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GE - Plant cultivation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1B44061" target="_blank" >1B44061: Application of modern methods of antioxidant activity determination to assessement of hop quality and sensorial stability of beer.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Proceedings of the Scientific Commission IHGC, Tettnang, Germany,24 - 28 June 2007

  • ISBN

  • ISSN

    1814-2206

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    45-48

  • Publisher name

    Scientific Commission IHGC

  • Place of publication

    Hüll

  • Event location

    Tettnang

  • Event date

    Jun 24, 2007

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article