Changes in antioxidant properties of hops in the course of drying, pelletizing and storage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F07%3A%230000422" target="_blank" >RIV/60193697:_____/07:#0000422 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Changes in antioxidant properties of hops in the course of drying, pelletizing and storage
Original language description
Total antioxidant activity of hops was measured in the course of drying, pelletizing and storage by monitoring the loss of optical density of 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) radical in hot water hop extracts. Samples were withdrawn at different phases of green hops processing. A part of antioxidative activity of hops is irreversibly lost in the course of drying. The loss does not usually exceed 5 % of origin antioxidant activity value. Drying in belt and chamber kilns are comparable from the pointof view of hops antioxidative properties conservation. Grinding and pelletizing has no conclusive effect on antioxidative status of hops. Antioxidative activities of hops declines in the course of long-term storage in dependence on storage temperature and hop form (raw hops, pellets). Storage temperature has no effect on antioxidative activity of hop pellets packed in multi-layer foil without air access.
Czech name
Změny antioxidačních vlastností chmele v průběhu sušení, peletizace a skladování
Czech description
Antioxidační aktivita chmele byla měřena v průběhu sušení, granulace a skladování monitorováním poklesu absorbance stabilního radikálu 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazylu (DPPH) v horkovodních chmelových extraktech. Vzorky chmelů byly odebírány v různých fázích zpracování sušeného chmele. Bylo zjištěno, že část antioxidační aktivity se nevratně ztrácí při sušení. Sušení v komorové a pásové sušárně je z hlediska konzervace antioxidačních vlastností chmele srovnatelné. Mletí sušeného hlávkového chmele a následná granula-ce nemají prokazatelný vliv na antioxidační stav chmele. Antioxidační aktivita chmele klesá v průběhu stárnutí v závislosti na teplotě a formě chmele (hlávky, balené granule).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B44061" target="_blank" >1B44061: Application of modern methods of antioxidant activity determination to assessement of hop quality and sensorial stability of beer.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Proceedings of the Scientific Commission IHGC, Tettnang, Germany,24 - 28 June 2007
ISBN
—
ISSN
1814-2206
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
45-48
Publisher name
Scientific Commission IHGC
Place of publication
Hüll
Event location
Tettnang
Event date
Jun 24, 2007
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—