Stir Bar Sorptive Extraction - New Approach for the Determination of Some Beer Flavours
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F08%3A%230000414" target="_blank" >RIV/60193697:_____/08:#0000414 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Stir Bar Sorptive Extraction - New Approach for the Determination of Some Beer Flavours
Original language description
For the determination of beer flavours well-established methods require sample preparation steps such as liquid/liquid extraction, solid phase extraction or distillation techniques. During the past years the microextraction procedures become popular e. g. solid phase microextraction (SPME) or stir bar sorptive extraction (SBSE). This work presents the simple and rapid possibility of the determination of some beer flavours using stir bar sorptive extraction. A commercially available small stir bar (10 mmlength, 1,3 mm OD) is coated with polydimethylsiloxane and produced by Gerstel GmbH and it is known as Twister. The Twister is placed directly in the beer sample and stirred. Then the stir bar is removed, rinsed with distilled water and eluted with 200?l of organic solvent for gas chromatographic analysis. Validated parameters of the optimised method are shown in this work.
Czech name
Extrakce na míchací tyčince - nová možnost při analýze některých senzoricky aktivních látek v pivu
Czech description
Ke stanovení senzoricky aktivních látek v pivu se používají analytické metody, které vyžadují úpravu vzorku. K tomu se používají techniky založené na extrakci v systému kapalina-kapalina, extrakci na pevné fázi (SPE) nebo destilační postupy. V poslední době se stávají populárními mikroextrakční metody jako např. mikroextrakce na pevné fázi (SPME) nebo extrakce na míchací tyčince (SBSE). Tato práce se zabývá využitím extrakce na míchací tyčince při stanovení některých senzoricky aktivních látek v pivu. Použita byla míchací tyčinka (10 mm dlouhá, o průměru 1,3 mm) pokrytá polydimethylsiloxanem od firmy Gerstel GmbH, komerčně nazývaná Twister. Twister byl vložen přímo do vzorku piva a míchán. Poté byl Twister vyjmut, opláchnut destilovanou vodou a eluován200 ?l organického rozpouštědla. Nakonec byl získaný extrakt analyzován metodou plynové chromatografie. Práce obsahuje pracovní charakteristiky optimalizované metody.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Volume of the periodical
54
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
102-107
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—