All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Stir Bar Sorptive Extraction - New Approach for the Determination of Some Beer Flavours

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F08%3A%230000414" target="_blank" >RIV/60193697:_____/08:#0000414 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Stir Bar Sorptive Extraction - New Approach for the Determination of Some Beer Flavours

  • Original language description

    For the determination of beer flavours well-established methods require sample preparation steps such as liquid/liquid extraction, solid phase extraction or distillation techniques. During the past years the microextraction procedures become popular e. g. solid phase microextraction (SPME) or stir bar sorptive extraction (SBSE). This work presents the simple and rapid possibility of the determination of some beer flavours using stir bar sorptive extraction. A commercially available small stir bar (10 mmlength, 1,3 mm OD) is coated with polydimethylsiloxane and produced by Gerstel GmbH and it is known as Twister. The Twister is placed directly in the beer sample and stirred. Then the stir bar is removed, rinsed with distilled water and eluted with 200?l of organic solvent for gas chromatographic analysis. Validated parameters of the optimised method are shown in this work.

  • Czech name

    Extrakce na míchací tyčince - nová možnost při analýze některých senzoricky aktivních látek v pivu

  • Czech description

    Ke stanovení senzoricky aktivních látek v pivu se používají analytické metody, které vyžadují úpravu vzorku. K tomu se používají techniky založené na extrakci v systému kapalina-kapalina, extrakci na pevné fázi (SPE) nebo destilační postupy. V poslední době se stávají populárními mikroextrakční metody jako např. mikroextrakce na pevné fázi (SPME) nebo extrakce na míchací tyčince (SBSE). Tato práce se zabývá využitím extrakce na míchací tyčince při stanovení některých senzoricky aktivních látek v pivu. Použita byla míchací tyčinka (10 mm dlouhá, o průměru 1,3 mm) pokrytá polydimethylsiloxanem od firmy Gerstel GmbH, komerčně nazývaná Twister. Twister byl vložen přímo do vzorku piva a míchán. Poté byl Twister vyjmut, opláchnut destilovanou vodou a eluován200 ?l organického rozpouštědla. Nakonec byl získaný extrakt analyzován metodou plynové chromatografie. Práce obsahuje pracovní charakteristiky optimalizované metody.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    CB - Analytical chemistry, separation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    54

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    102-107

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database