Application of some modern sample preparation procedures for quantitative determination of vicinal diketones in beer
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F09%3A%230000450" target="_blank" >RIV/60193697:_____/09:#0000450 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Application of some modern sample preparation procedures for quantitative determination of vicinal diketones in beer
Original language description
The measurement of the content of the vicinal diketones in beer is important because these compounds, especially diacetyl, give beer a buttery off-flavour in concentrations above the flavour threshold. This work is focused on evaluation and optimizationof stir bar sorptive extraction (SBSE) the modern sample preparation procedure for the determination of vicinal diketones in beer. Validated parameters of this optimised method were compared with parameters of solid phase microextraction (SPME). The selective determination of diacetyl and pentanedione was performed by gas capillary chromatography with electron capture detection.
Czech name
Využití některých moderních extrakčních postupů pro kvantitativní stanovení vicinálních diketonů v pivu
Czech description
Sledování obsahu vicinálních diketonů ? 2,3-butandionu (diacetylu) a 2,3-pentandionu ? v pivu je důležité, neboť při překročení prahové koncentrace vnímání dochází k nepříjemnému ovlivnění senzorických vlastností piva označovanému jako máselné aroma. Tato práce se zabývá vývojem a optimalizací metody sorpční extrakce na míchací tyčince (SBSE), moderního postupu používaného při přípravě vzorků, pro stanovení vicinálních diketonů v pivu. Pracovní charakteristiky této metody byly porovnány s parametry mikroextrakce na pevné fázi (SPME). Vlastní selektivní stanovení diacetylu a pentandionu bylo provedeno na plynovém chromatografu vybaveném detektorem elektronového záchytu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Volume of the periodical
55
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—