All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Monitoring of acrylamide in the course of malting and in beer

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F08%3A%230000417" target="_blank" >RIV/60193697:_____/08:#0000417 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Monitoring of acrylamide in the course of malting and in beer

  • Original language description

    Raw material for malt production is barley, a plant with content of nitrogen compounds and high content of starch. During malting enzymes increase the content of reducing saccharides in malt, during kilning biochemical changes are induced by temperature,and melanoid substances originate. These conditions are favorable for acrylamide creation. Changes of acrylamide levels were followed in malt and subsequently in the produced beer. Acrylamide content varied depending on the type of the malt in the scopeof 0,2 ? 3,0 mg.kg-1 and thermal maximum of its origin (160 - 170 °C) was confirmed. Despite its relatively high content in malt (from 0,2 to3,0 mg.kg-1), no acrylamide was detected in any of the analyzed samples of beer.

  • Czech name

    Sledování akrylamidu v průběhu sladování a v pivu

  • Czech description

    Surovinou pro výrobu sladu je ječmen, rostlina s obsahem dusíkatých sloučenin a s vysokým obsahem škrobu. V průběhu sladování se ve sladu působením enzymů zvyšuje obsah redukujících cukrů, během hvozdění dochází vlivem teploty k biochemickým změnám a vznikají melanoidinové látky. Tyto podmínky jsou velmi výhodné pro tvorbu akrylamidu. Změny hladin akrylamidu byly sledovány ve sladu a následně ve vyrobeném pivu. Obsah akrylamidu se v závislosti na typu sladu pohyboval v rozmezí 0,2 ? 3,0 mg.kg-1 a bylo potvrzeno teplotní maximum jeho vzniku (160 - 170 °C). Přes jeho poměrně vysoký obsah ve sladu (0,2 ? 3,0 mg.kg-1), nebyl v žádném z analyzovaných vzorků piva akrylamid detekován.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    CB - Analytical chemistry, separation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    54

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    181-185

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database