Monitoring of acrylamide in the course of malting and in beer
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F08%3A%230000417" target="_blank" >RIV/60193697:_____/08:#0000417 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Monitoring of acrylamide in the course of malting and in beer
Original language description
Raw material for malt production is barley, a plant with content of nitrogen compounds and high content of starch. During malting enzymes increase the content of reducing saccharides in malt, during kilning biochemical changes are induced by temperature,and melanoid substances originate. These conditions are favorable for acrylamide creation. Changes of acrylamide levels were followed in malt and subsequently in the produced beer. Acrylamide content varied depending on the type of the malt in the scopeof 0,2 ? 3,0 mg.kg-1 and thermal maximum of its origin (160 - 170 °C) was confirmed. Despite its relatively high content in malt (from 0,2 to3,0 mg.kg-1), no acrylamide was detected in any of the analyzed samples of beer.
Czech name
Sledování akrylamidu v průběhu sladování a v pivu
Czech description
Surovinou pro výrobu sladu je ječmen, rostlina s obsahem dusíkatých sloučenin a s vysokým obsahem škrobu. V průběhu sladování se ve sladu působením enzymů zvyšuje obsah redukujících cukrů, během hvozdění dochází vlivem teploty k biochemickým změnám a vznikají melanoidinové látky. Tyto podmínky jsou velmi výhodné pro tvorbu akrylamidu. Změny hladin akrylamidu byly sledovány ve sladu a následně ve vyrobeném pivu. Obsah akrylamidu se v závislosti na typu sladu pohyboval v rozmezí 0,2 ? 3,0 mg.kg-1 a bylo potvrzeno teplotní maximum jeho vzniku (160 - 170 °C). Přes jeho poměrně vysoký obsah ve sladu (0,2 ? 3,0 mg.kg-1), nebyl v žádném z analyzovaných vzorků piva akrylamid detekován.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Volume of the periodical
54
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
181-185
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—