All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The determination of biogenic amines in beer and malt

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F09%3A%230000506" target="_blank" >RIV/60193697:_____/09:#0000506 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení biogenních aminů v pivu a sladu

  • Original language description

    Biogenní aminy v pivu pocházejí ze surovin a z fermentační fáze výroby piva. Tyto sloučeniny jsou toxické: jejich obsah by neměl převýšit hygienické limity a proto jsou pečlivě kontrolovány. Histamin tyramin, tryptamin, putrescin a kadaverin byly analyzovány metodou HPLC s fluorescenční detekcí a s automatickou předkolonovou derivatizací s ortho-phthalaldehydem v prostředí borátového pufru. Aminy byly izolovány z piva na nové stacionární fázi Discovery DSC-MCAX a selektivně vymyty alkalizovaným methanolem (1% NaOH). Jako vnitřní standard pro kontrolu derivatizačního procesu byl použit 1,7-diaminoheptan. Jednoduchá příprava vzorku a automatický provoz HPLC systému umožňují rychlé stanovení biogenních aminů v pivu a sladu.

  • Czech name

    Stanovení biogenních aminů v pivu a sladu

  • Czech description

    Biogenní aminy v pivu pocházejí ze surovin a z fermentační fáze výroby piva. Tyto sloučeniny jsou toxické: jejich obsah by neměl převýšit hygienické limity a proto jsou pečlivě kontrolovány. Histamin tyramin, tryptamin, putrescin a kadaverin byly analyzovány metodou HPLC s fluorescenční detekcí a s automatickou předkolonovou derivatizací s ortho-phthalaldehydem v prostředí borátového pufru. Aminy byly izolovány z piva na nové stacionární fázi Discovery DSC-MCAX a selektivně vymyty alkalizovaným methanolem (1% NaOH). Jako vnitřní standard pro kontrolu derivatizačního procesu byl použit 1,7-diaminoheptan. Jednoduchá příprava vzorku a automatický provoz HPLC systému umožňují rychlé stanovení biogenních aminů v pivu a sladu.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

    CB - Analytical chemistry, separation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    VÚPS/AZL/09/01

  • Regulation ID

  • Technical parameters

    Osvědčení 3/2009. Jednoduchá příprava vzorku a automatický provoz HPLC systému umožňují rychlé stanovení biogenních aminů v pivu a saldu.

  • Economical parameters

    Při sériových stanoveních při paralelní přípravě 10 vzorků se příprava zkrátí až trojnásobně a spotřeba rozpouštědel klesne z 2 l na 100 ml oproti klasické přípravě vzorků. V podmínkách VÚPS jde o úsporu 1400 Kč práce laboranta a 980 Kč u methanolu.

  • Certification body designation

    Státní zemědělská a potravinářská ispekce, Květná 15, 603 00 Brno. Oponentské řízení: Doc. Ing. Pavel Dostálek, CSc., VŠCHT Praha; Ing. Olga Rozsypalová, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, inspektorát v Praze

  • Date of certification

  • Method of use