The determination of biogenic amines in beer and malt
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F09%3A%230000506" target="_blank" >RIV/60193697:_____/09:#0000506 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení biogenních aminů v pivu a sladu
Original language description
Biogenní aminy v pivu pocházejí ze surovin a z fermentační fáze výroby piva. Tyto sloučeniny jsou toxické: jejich obsah by neměl převýšit hygienické limity a proto jsou pečlivě kontrolovány. Histamin tyramin, tryptamin, putrescin a kadaverin byly analyzovány metodou HPLC s fluorescenční detekcí a s automatickou předkolonovou derivatizací s ortho-phthalaldehydem v prostředí borátového pufru. Aminy byly izolovány z piva na nové stacionární fázi Discovery DSC-MCAX a selektivně vymyty alkalizovaným methanolem (1% NaOH). Jako vnitřní standard pro kontrolu derivatizačního procesu byl použit 1,7-diaminoheptan. Jednoduchá příprava vzorku a automatický provoz HPLC systému umožňují rychlé stanovení biogenních aminů v pivu a sladu.
Czech name
Stanovení biogenních aminů v pivu a sladu
Czech description
Biogenní aminy v pivu pocházejí ze surovin a z fermentační fáze výroby piva. Tyto sloučeniny jsou toxické: jejich obsah by neměl převýšit hygienické limity a proto jsou pečlivě kontrolovány. Histamin tyramin, tryptamin, putrescin a kadaverin byly analyzovány metodou HPLC s fluorescenční detekcí a s automatickou předkolonovou derivatizací s ortho-phthalaldehydem v prostředí borátového pufru. Aminy byly izolovány z piva na nové stacionární fázi Discovery DSC-MCAX a selektivně vymyty alkalizovaným methanolem (1% NaOH). Jako vnitřní standard pro kontrolu derivatizačního procesu byl použit 1,7-diaminoheptan. Jednoduchá příprava vzorku a automatický provoz HPLC systému umožňují rychlé stanovení biogenních aminů v pivu a sladu.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
VÚPS/AZL/09/01
Regulation ID
—
Technical parameters
Osvědčení 3/2009. Jednoduchá příprava vzorku a automatický provoz HPLC systému umožňují rychlé stanovení biogenních aminů v pivu a saldu.
Economical parameters
Při sériových stanoveních při paralelní přípravě 10 vzorků se příprava zkrátí až trojnásobně a spotřeba rozpouštědel klesne z 2 l na 100 ml oproti klasické přípravě vzorků. V podmínkách VÚPS jde o úsporu 1400 Kč práce laboranta a 980 Kč u methanolu.
Certification body designation
Státní zemědělská a potravinářská ispekce, Květná 15, 603 00 Brno. Oponentské řízení: Doc. Ing. Pavel Dostálek, CSc., VŠCHT Praha; Ing. Olga Rozsypalová, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, inspektorát v Praze
Date of certification
—
Method of use
—