The relationship between beta-glucanase, chitinase, and galactomannan and selected technological parameters of spring barley caryopses (Hordeum vulgare L.) and malt
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000524" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000524 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vztah mezi beta-glukanasou, chitinasou a galaktomananem a vybranými technologickými znaky obilek jarního ječmene (Hordeum vulgare L.) a sladu
Original language description
V 99 vzorcích zrna ječmene a z něj vyrobeného sladu byla sledována aktivita chitinasy, beta-glukanasy enzymů zapojených v obranné rekci rostlin vůči napadení. Dále byla pomocí testu EPS sledována přítomnost polysacharidu galaktomananu, který je přítomenv buněčných stěnách vláknitých mikromycet. V nesladovaných obilkách ječmene a následně ve sladině byl sledován obsah beta-glukanů. Současně byl sledován potenciál gushingu sladu a úroveň PDMS ve sladině. Kontaminace sladu vláknitými mikromycetami zjištěná EPS testem byla ve velmi těsném vztahu k aktivitě chitinasy ve sladu (0,92***) i v obilkách (0,92***). Obsah beta-glukanů ve sladině není pravděpodobně znakem, který je zásadním způsobem ovlivněn kontaminací obilky. Naproti tomu úroveň gushingu ve sladu a obsah PDMS ve sladu jsou výrazně spjaty se znaky spojenými s kontaminací obilky vláknitými mikromycetami.
Czech name
Vztah mezi beta-glukanasou, chitinasou a galaktomananem a vybranými technologickými znaky obilek jarního ječmene (Hordeum vulgare L.) a sladu
Czech description
V 99 vzorcích zrna ječmene a z něj vyrobeného sladu byla sledována aktivita chitinasy, beta-glukanasy enzymů zapojených v obranné rekci rostlin vůči napadení. Dále byla pomocí testu EPS sledována přítomnost polysacharidu galaktomananu, který je přítomenv buněčných stěnách vláknitých mikromycet. V nesladovaných obilkách ječmene a následně ve sladině byl sledován obsah beta-glukanů. Současně byl sledován potenciál gushingu sladu a úroveň PDMS ve sladině. Kontaminace sladu vláknitými mikromycetami zjištěná EPS testem byla ve velmi těsném vztahu k aktivitě chitinasy ve sladu (0,92***) i v obilkách (0,92***). Obsah beta-glukanů ve sladině není pravděpodobně znakem, který je zásadním způsobem ovlivněn kontaminací obilky. Naproti tomu úroveň gushingu ve sladu a obsah PDMS ve sladu jsou výrazně spjaty se znaky spojenými s kontaminací obilky vláknitými mikromycetami.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Volume of the periodical
56
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—